Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Prvoligový fotbalový klub Českých Budějovic mění majitele

, aktualizováno 17. července 2024, 13:32

Prvoligový fotbalový klub Dynamo České Budějovice změnil majitele. Vlastník Vladimír Koubek jej prodal Daliboru Jirkovi, jenž figuroval v dozorčí radě mládežnické akademie Dynama. Uvedl to dnes klub na předsezonní tiskové konferenci. Právník Koubek získal českobudějovický klub před třemi lety. V posledních měsících se Dynamo dostalo do ekonomických potíží a dlužilo výplaty i hráčům.

„Pro klub, management i hráče změna znamená zklidnění situace. A je jisté i další financování klubu," řekl dnes sportovní ředitel Dynama Milan Čadek. Dodal, že Koubek nebude pokračovat v žádné funkci v klubu.

Čadek připustil, že klub má stále závazky vůči hráčům. „Ale věříme, že je v nejbližších dnech urovnáme a dlužné částky zaplatíme," řekl Čadek. Změnu majitele vnímá pozitivně i trenér fotbalistů Dynama Jiří Lerch. „Vídali jsme se (v tréninkovém areálu) na Složišti. Věci, které (Jirka) říkal, měly hlavu a patu. Věřím, že se nám podaří také ještě doplnit tým," uvedl dnes Lerch.

Dynamo mění majitele. Po Koubkovi má klub přebrat podnikatel Dalibor Jirka

Několikaměsíční spekulace a snahy o prodej fotbalových Českých Budějovic jsou u konce. Podle serveru iDnes.cz přebírá Dynamo po Vladimíru Koubkovi podnikatel Dalibor Jirka.

Informace o změně majitele zveřejnil už včera jako první server iDnes.cz. Zdroj, který měl mít přehled o dění v klubu, řekl, že je prodej „hotová věc“. „Jirka už byl v úterý na stadionu jako nový majitel,“ popsal pro server.

O prodeji Dynama se ve veřejném prostoru mluví už dlouhé měsíce. Sám Vladimír Koubek v červnovém rozhovoru pro Budějckou Drbnu řekl, že se o jihočeský klub zajímá pět investorů.

Klub získal na jaře roku 2021 od předešlých majitelů, což byla především skupina místních podnikatelů. Po jeho nástupu do klubu začali postupně odcházet někteří lidé ze sportovního a ekonomického úseku. Dynamo se následně propadalo i po sportovní stránce. Zatímco v prvních dvou sezonách si vybojovalo účast v nadstavbové skupině o evropské poháry, v minulém ročníku skončilo předposlední. „Důležité je říct, že ať byla naše situace jakákoliv, Jihočeský kraj i město České Budějovice nás vždy podporovaly. Věříme, že se naše vzájemné vztahy ještě zlepší," řekl Čadek.

Klub se  chce v nové sezoně vyhnout bojům o záchranu

České Budějovice se zachránily v minulé sezoně v nejvyšší soutěži až v baráži. „Rozhodně nechceme opakovat minulou sezonu, i když na jaře jsme už nepředváděli tak špatný fotbal. Chceme hrát v poklidných vodách a pořád si stavět vyšší cíle. Ale rozhodně tu nebudu tvrdit, že budeme útočit na evropské poháry," řekl Lerch.

Mužstvo převzal společně s asistentem Jiřím Kladrubským loni v prosinci a původně se mělo jednat o provizorní řešení. Oba trenéři ale zůstali do konce sezony. A Lerch před pár dny podepsal nový dvouletý kontrakt. U mužstva by měl pokračovat i Kladrubský.

„Letní příprava proběhla dobře. Neměli jsme v přípravě lehké soupeře a zápasy jsme zvládli. Povedená byla hlavně generálka s rakouským Riedem," řekl Lerch. Jihočeši postupně porazili Žižkov (7:1) a Jihlavu (4:3), remizovali s Lincem ASK (2:2) a Ried porazili 4:2.

Do Dynama v letní přestávce přišli brankář Marcel Köstenbauer, obránce Nicolas Keckeisen, záložníci Marvis Ogiomade a Michael Martin. Klub opustili brankář David Šípoš, obránci Martin Králik a David Broukal a záložníci Patrik Hellebrand s Patrikem Brandnerem, kterým skončila smlouva. Hostování na jihu Čech pak skončilo defenzivním hráčů Florentu Poulolovi, Mateji Madleňákovi, Uroši Lazičovi a záložníkovi Musovi Allimi. Skončil také obránce Martin Sladký, jenž ukonči kariéru.

Fotbalisty Českých Budějovic posílili brankář Köstenbauer a záložník Martin

Fotbalisté Českých Budějovic získali další dvě posily. Jihočeský prvoligový klub angažoval rakouského brankáře Marcela Köstenbauera, s nímž podepsal blíže nespecifikovanou smlouvu. Na roční hostování do Dynama zamířil německý záložník Michael...

Lerch chce kádr ještě doplnit. „Věříme, že někteří hráči přijdou, aby tady byla větší konkurence. Mezi vyhlédnutými posilami by měl být i brankář, aby to byl zkušený gólman na pozici jedničky až dvojky," řekl Lerch. České Budějovice zahájí nejvyšší soutěž v sobotu doma s Olomoucí. Ve druhém kole potom Jihočeši nastoupí na hřiště Slavie.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky Sport, fotbal, první, České Budějovice, majitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvoligový fotbalový klub Českých Budějovic mění majitele  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.