Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Existenční duel pod taktovkou Dynama

Velmi důležité utkání čekalo na Boží hod velikonoční fotbalisty českobudějovického Dynama. Na Střeleckém ostrově přivítali Jihočeši v neděli odpoledne hosty z Příbrami, kteří rovněž bojují o udržení v nejvyšší tuzemské soutěži.

Do utkání 25. kola Gambrinus ligy vstoupili oba soupeři s vědomím, že se jedná o existenční duel. S ohledem na tuto skutečnost se odvíjel i průběh hry v úvodu střetnutí, jelikož každý z rivalů si moc dobře dokázal spočítat, jak důležitý je pro něj zisk maximálního počtu bodů. První hrozba domácích přišla v 7. minutě, když se dobře uvolnil Otepka, přihrál rozběhnutému Stráského, toho však zastavil nedovoleným zákrokem Pleško a vyfasoval první žlutou kartu zápasu. Standardní situaci z nebezpečné vzdálenosti rozehrál Vulin a trefil tyčku Hruškovy branky, na odražený míč následně hlavičkující Hudson nedosáhl.

Poté byla hra obou celků plná nepřesností, Českobudějovičtí se navíc nedokázali dostat téměř ani přes polovinu hřiště a svou bezradnost museli řešit mnoha přihrávkami gólmanu Kučerovi. Až v 19. minutě se po ose Nitrianský – Stráský dostal k míči Hudson, jeho střela ale odkrytou branku minula. O pět minut později nebyl úspěšný ani Ondrášek, jehož přízemní ránu hostující strážce třech tyčí bez problémů zlikvidoval. Zanedlouho domácí nezužitkovali ani skrumáž po rohu zahrávaném Otepkou.

Prozatím bezzubá Příbram o sobě dala vědět až na konci úvodní půlhodiny hry. Agilní Klesa se dostal až do vápna, prudkou přihrávkou před branku však svého spoluhráče nenašel. První vážnější akci tedy měl až v 32. minutě Plašil, který střelou z pár metrů minul Kučerovu svatyni. Domácí brankář včas vystihl nedlouho poté také akci Jakuba Štochla. Po sérii několika nepřesných centrů a váznoucí finální přihrávce Dynama přišla 43. minuta - nestárnoucí Otepka našel po zahraném rohu hlavu Horejše, jenž posunul míč na Rusa Chirkina a ten přesnou hlavičkou otevřel skóre utkání.

Vedoucí gól do šatny hráče Českých Budějovic nabudil, což se projevilo na jejich aktivitě v útočné fázi. Už v 51. minutě mohl náskok domácích zvýšit Ondrášek, přihrávka od Hudsona se mu ale zamotala mezi nohy. Brazilský středopolař mohl uspět o čtyři minuty později, jeho střela mezi obránce však mířila vysoko nad břevno. Za okamžik se málem prosadil i Lengyel, který po rohu ve velké rychlosti trefil míč hlavou také nad branku. V 63. minutě vrátil Nitrianský balon do dobré střelecké pozice Otepkovi, po zemi letící projektil Hrušku nepřekvapil. Nedlouho po svém příchodu na hřiště o sobě dal vědět i střílející Mezlík.

Velká aktivita Dynama sklidila ovoce až v 73. minutě, když přihrávku od Nitrianského z pravé strany malého vápna napálil na branku Otepka, k míči vyraženému Hruškou se ale vzápětí dostal důrazný Stráský a zvýšil na 2:0. Jelikož Tarczal byl při svém pokusu v 77. minutě neúspěšný, hosté se dočkali za okamžik třetího trestu. Hruška vyběhl proti forčekujícímu Stráskému, českobudějovického útočníka podrazil, rozhodčí Příhoda nechal domácím výhodu a dobíhající Ondrášek už jen dovedl míč do prázdné branky – 3:0. Hostující gólman následně obdržel druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. Poslední šanci zápasu měla Příbram, když střelu Matěje Štochla z 88. minuty Kučera bravurním zákrokem zlikvidoval.

Cenné vítězství ze záchranářského zápasu zůstalo zcela po zásluze na Střeleckém ostrově. Do Ostravy pojedou Jihočeši s klidnou hlavou a osmibodovým náskokem na průběžně patnácté Brno.

„Ve druhém poločase se jasně ukázalo, že když dokážeme hru uklidnit a vrátíme se do tempa, můžeme dávat góly. Díky tomuto vítězství jsme se hodně přiblížili k záchraně. Snad z nás teď spadne nervozita. Budeme pod mnohem menším tlakem, tudíž věřím, že pobavíme diváky a v dalších domácích zápasech zvítězíme,“ řekl po utkání střelec druhého gólu Dynama Tomáš Stráský.

SK Dynamo České Budějovice – 1. FK Příbram 3:0 (1:0)

Branky: 43. Chirkin, 73. Stráský, 79. Ondrášek, ŽK: 4:4 (Chirkin, Lengyel, Ondrášek, Vulin – Hruška 2, Pleško, Nohýnek), ČK: 0:1 (79. Hruška), diváci: 2477. Rozhodčí: Příhoda – Filípek, Jiřík.

Dynamo: Kučera - Laštovka, Lengyel, Žižka (23. Horejš), Vulin - Hudson (64. Mezlík), Otepka, Chirkin, Nitrianský - Ondrášek, Stráský (82. F. Němec). Trenér Jaroslav Šilhavý.

Příbram: Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Koukal - P. Pilík (58. Huňa), Tarczal, Ricka (46. M. Štochl), Pleško - Klesa, Wágner (82. Rondzik). Trenér Roman Nádvorník.

autor: Pavel Kacerovský

Více informací o fotbalovém dění v jižních Čechách si můžete přečíst na www.magazinfotbal.cz

Štítky HC Dynamo Pardubice, 1. FK Příbram, SK Dynamo České Budějovice, Tomáš Stráský, Střelecký ostrov, Boží hod velikonoční, Jakub Štochl, 1. česká fotbalová liga, FC Zbrojovka Brno, HC Vítkovice Ridera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Existenční duel pod taktovkou Dynama  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.