Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Věřím, že dokážeme pozvednout celou organizaci, říká asistent trenéra Aleš Totter

Na první pohled z něho čiší obrovský elán a chuť. V očích mu září odhodlání a fanoušci si můžou být jisti, že pro úspěch udělá maximum. Nový asistent trenéra Aleš Totter mluvil na prahu nové sezony hokejistů ČEZ Motor České Budějovice o možných posilách, zkušenostech ze zahraničního angažmá či o zabudování nových prvků do fungování klubu. V obsáhlém rozhovoru se rozmluvil i o mladých hráčích v přípravě a rozebral například i soupeře v přípravě.

S nabídkou trénování v Českých Budějovicích vás oslovil nastávající hlavní kouč Václav Prospal? 
Volal mi o půl dvanácté večer s nabídkou, jestli bych s ním šel trénovat Motor. Zhruba dva týdny jsme to řešili a následně jsme se domluvili, že do toho půjdeme. Vašek má v sobě vlastnost, kterou potřebuje každý k tomu, aby byl úspěšný. Jistě si všichni váží toho, že se rozhodl na jih Čech vrátit, protože je nesmírně těžké přestěhovat z výborných podmínek na Floridě rodinu. Jsem přesvědčen o tom, že jednou bude trénovat v NHL. Pro celý český hokej je bomba, že tu bude trénovat. Věřím, že dokážeme pozvednout celou organizaci.

O jiných nabídkách jste neuvažoval? 
Měl jsem platný kontrakt v Polsku, kde jsem měl solidní pozici, takže se změna působiště neoznamovala lehce. Musel jsem se ze smlouvy vyvázat, ale Motor pro mě byl obrovské lákadlo. Postup do extraligy jsem zažil v Chomutově a vím, co to pro fanoušky znamená. Myslím si, že Motor má vše potřebné k tomu, aby postoupil do nejvyšší soutěže. Uděláme vše pro to, abychom tam klub dostali. S Vencou máme na hokej stejný pohled a chceme do týmu zabudovat i věci, které zatím v českém hokeji nejsou zcela obvyklé.

Uplynulou sezonu jste koučoval v polské nejvyšší soutěži. Co jste říkal tamním podmínkám? 
Celkově vzato nemá polská hokejová soutěž moc dobré jméno a dle mého je podceňovaná. Mohu ze svých zkušeností například vypíchnout, že než mě do klubu přijali, tak mi manažer týmu poslal video z utkání, které jsem dostal za úkol sestřihat a následně jsme ho společně s manažerem rozebírali. Pečlivě jsem si to musel připravit, dopodrobna jsme to spolu řešili. V Česku to není běžná věc, vlastně jsem nic podobného ještě nezažil.

Je pro vás přínosné, že budějovické prostřední znáte a nejdete do neznáma? 
Určitě, člověk se s tím rychleji ztotožní. Znalost prostředí jak pro mne, tak pro Vaška bude ku prospěchu věci. Bezesporu je to výhoda.

V první lize jste trénoval naposledy v sezoně 2016/17. Co jste říkal změnám v posledních sezonách? 
Nejzásadnější věcí byla změna systému, uvidíme, jestli něco nastane i letos. Dle mého názoru nejsme v českém prostředí na systém bez sestupu připraveni. Soutěž se degradovala a pro týmy ze špičky tabulky přibyly zápasy, které soupeř z nižších pater tabulky odevzdaně odehrál. Bez sestupu ztratilo plno zápasů náboj, což je špatně.

Co si od nadcházející sezony v Motoru představujete? 
Představu už samozřejmě máme. V pondělí se bude soutěž losovat, už máme domluvená přátelská utkání. Připravenou máme i přípravu na prvních čtrnáct dní na ledě. Naším cílem bude, aby fanoušci chodili ze zimáku spokojeni, s dobrým pocitem z toho, co viděli. Značka Motor se za poslední roky obrovským způsobem oživila a nyní to chce, aby přišla třešnička na dortu v podobě postupu do extraligy.

Prodloužením spolupráce s Jaroslavem Jágrem se trenérský štáb uzavřel? 
Přesně tak, z této stránky je složení uzavřené. Hlavním trenérem bude Václav Prospal, já budu asistentem, trenérem brankářů Stanislav Hrubec. K dispozici máme dva kondiční trenéry. Františka Bombice, který bude mít zároveň na starost videorozbory, a Tomáše Cibulku. Jarda Jágr bude skaut a Ladislav Gula nadále vedoucím týmu.

Na hráčském poli se dají čekat další příchody? 
Řešíme to každým dnem, ve hře jsou i posily z ciziny. Je pravděpodobné, že do útočných řad ještě někdo přijde. Chceme mít na začátku přípravy početný kádr, aby byla v týmu konkurence a bylo z čeho vybírat. Je možné, že jmény v týmu nebudeme vzbuzovat takový respekt jako loni, ale hráči na papíře nic neznamenají. Kvalita aktuálního kádru je značná a jsme s ním spokojeni. Věřím, že budeme silní.

Je jedna z nových věcí, kterou do klubu chcete zapracovat, možnost try outů v přípravě? 
Myslím si, že v Česku nefunguje skauting tak, jak by měl. Je to věc, do které by se mělo investovat, protože tím často získáte spoustu investic zpátky. Chtěli jsme předejít tomu, že bychom někoho podepsali a v listopadu bychom mu museli ukončovat smlouvu. Především u zahraničního hráče je vždy otázkou, jak na tom bude, protože reference o něm často nemusí nic vypovídat. Chceme se o hráčích přesvědčit na vlastní oči, je rovněž důležité, aby zapadli do kabiny. Po světě je to standardní postup, u nás je tradiční, že hráči chtějí rovnou smlouvu na celou sezonu. Věřím, že pro naši organizaci je to správná cesta.

V přípravě s A-týmem je plno nadějných mladíků. Je jedním z bodů, na který se chcete zaměřit, že v sezoně budou dostávat šanci? 
Máme jistou představu o tom, kolik mladých hráčů zapojíme. Na druhou stranu, pokud si o místo řekne více hokejistů, bude to jedině dobře. Pochopitelně nevím, jak dopadne finále NHL, ale Vegas má nejrychlejší mužstvo v soutěži a tím jen potvrzuje, že rychlost je ve hře dominantní prvek. Mladé hráče chceme zapojovat, jsou dobře připraveni a zároveň jsou v týmu potřeba. Doufám, že tým máme i věkově poskládaný tak, že by si to mohlo sednout. Je mimořádně důležité, aby všichni táhli za jeden provaz, protože bez toho to nejde a ve sportu se často ukazuje, jak důležité je mít správnou týmovou chemii.

Suchou přípravu jste svěřili čistě do rukou kondičních trenérů? 
Přesně tak. Neustále však s hráči komunikujeme, chodíme se dívat na tréninky. Cvičení jsou rozdělena na tři skupiny, díky čemuž se trenéři mohou hráčům individuálně více věnovat. Pokračovat v tom budou kondiční kouči i v průběhu sezony, kdy tréninky na ledě budeme mít na starosti my s Vaškem, a na nich bude fyzická příprava. Pevně věřím, že předejdeme dlouhodobým zraněním a hráči vydrží naplno pracovat po celou sezonu.

Kdy vyjede tým poprvé na led? 
Do dvacátého devátého června budeme trénovat na suchu, následovat bude devět dní volna. Sejdeme se devátého července, kdy se hráči budou týden zapracovávat do intenzivní zátěže, a šestnáctého července půjdeme poprvé na led. Chceme, aby hráči byli již na první trénink řádně připraveni. Během čtrnácti dnů budeme kádr zeštíhlovat, třetí týden už budeme mít první přátelák s Plzní. Těm hráčům, kteří se do kádru nevejdou, máme zájem poskytnout co nejvíce prostoru na to, aby měli možnost uchytit se jinde. Navíc máme v reprezentaci osmnáctiletých několik hráčů, takže je možné, že nám část přípravy budou chybět.

Přípravné zápasy už jsou kompletně naplánované? 
Více méně by to mělo být všechno, ještě něco dolaďujeme. Čekají nás dva zápasy s Plzní, Lincem a Lausitzer Füchse. K tomu se znovu utkáme s Pavlodarem a na soustředění u nás bude Chabarovsk, se kterým máme v plánu také jedno utkání. Čekají nás atraktivní soupeři a věřím, že už od přátelských zápasů fanoušky navnadíme. Společně s Vencou máme přání, že v dubnu budou v Českých Budějovicích nejcennějším zbožím lístky na hokej. (úsměv)

Autoři | Foto hcmotor.cz | Zdroj hcmotor.cz

Štítky Aleš Totter, ČEZ Motor České Budějovice, trenér, Madeta Motor České Budějovice, Václav Prospal, soutěž, hokej, Česko, National Hockey League, HC Škoda Plzeň, Florida Panthers, Vegas Golden Knights

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věřím, že dokážeme pozvednout celou organizaci, říká asistent trenéra Aleš Totter  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.