Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Všichni musíme táhnout za jeden provaz, burcuje před startem kapitán Milan Gulaš

Budějovický odchovanec, vůdce a kapitán týmu. Tato označení se vážou k útočníkovi Motoru Milanu Gulašovi, který na jihu Čech přidá svoji třetí sezonu v řadě coby hráč s céčkem na dresu. Sedmatřicetiletý forvard, jehož obávaná rána bývá mnohdy gólová, promluvil o tom, jak je dle něj tým na sezonu připraven. Také byla řeč o příchodu nových hráčů a jejich přínosu nebo rovněž o celé soutěži, která bude obrovsky nabitá kvalitními hráči.

Milane, startujete svou třetí sezonu v řadě v Motoru. Jak jste na ni připraven?
Po sezoně mi hlava jela na plné obrátky. Nebylo to nic lehkého, sezona se nevydařila a byla náročná. Tělo potřebovalo po takovém zápřahu oddych, teď jsem připraven. Udělaly se nějaké personální změny, přišli velmi kvalitní hráči, kteří tým budou táhnout v zápasech, dokážou zlomit utkání jak gólově, tak bodově. Je pro nás moc důležité, že přišlo pár hráčů, kteří tohle umí a věřím, že sezona bude úplně jiná než ta loňská.

Takže váš hlad po gólech je pořád stejný, že?
Ano. Po sezoně jsem to rozebíral sám se sebou. Věk nabývá a mentální síly ubývají, když se sezona nepodaří. Pak si dáváte za vinu, proč, co a jak. Ten čas to vždy nějak vyřeší sám za sebe. Po sezoně jsem se nějak cítil, teď se cítím fantasticky, a jak jsem říkal, je velmi důležité, že přišli kvalitní hráči. I kdyby se mně a Pecháčkovi třeba nedařilo, tak je důležité, že se tým může opřít o jiné hráče, kteří to vezmou na sebe. Moc přeji těm, kteří přišli, aby se jim velmi dařilo.

Byly s vámi změny na hráčských postech i částečně konzultovány, protože jste ústřední postavou týmu?
Ne, to ne. Dneska byl oficiálně představen Jirka Novotný jako sportovní manažer, a navíc on poslední dvě sezony v týmu působil a přesně věděl, kde nás tlačí bota. Ten tým doplnil tak, jak uznal za vhodné. Spolu jsme se o tom bavili minimálně. S trenéry si to udělali podle svého. Myslím, že je tým doplněn natolik, abychom mohli udělat úspěch. Osobně bych si přál, aby se nám v sezoně vyhýbala zranění, protože nám vypadávali hráči, kteří byli důležití a týmu chyběli. Musíme mít konzistentní výkonnost, abychom byli spokojení my, trenéři, a hlavně fanoušci. Máme velkou základnu fanoušků, kterých si vážíme. Budějovice jsou hokejové město a před dvěma lety se nám podařil úspěch a bylo by skvělé to zopakovat.

Hokejisté Českých Budějovic chtějí v extralize postoupit do play off

S historicky nejvyšším rozpočtem 118 milionů korun vstupuje do nové hokejové sezony extraligový klub Banes Motor České Budějovice. Jihočeši chtějí postoupit do play off a vybojovat tam následně co nejlepší umístění. Novinářům to dnes řekli...

Je tedy důležité, že budete mít za sebou další zkušené hráče, jak jste řekl.
Ano. Mně bude 38 let, Pecháčkovi 40. Lidi nezajímá, kolik nám je let, ti mají pořád stejné nároky, my jsme ale starší. Tělo bolí a potřebujeme, aby tým měl mnohem více lídrů v kabině a na ledě. Není to jenom o tom, jak se bude hrát na ledě, ale také o tom, aby v té kabině byli kluci, kteří si k tomu mají co říct. Jsou tady kluci jako Dominik Simon, Milan Doudera, nebo se nám vrátil David Štich, nerad bych ale někoho zapomněl. Dalším velkým aspektem je, že kluci dokážou plnit tu roli, kterou dostanou, což je velmi důležitá věc k tomu, abychom byli v sezoně úspěšní.

S kým se vám v přípravě hrálo v útoku nejlépe?
Myslím, že je to úplně jedno. Těch kluků je víc. Trenér to různě točil, abychom si vyzkoušeli nějaké alternativy, které fungovaly. Všichni si dokázali vyhovět, což je velký bonus k tomu, že když někdo vypadne, mohou se protočit různé dvojice a může to fungovat.

Jaká může být hlavní síla týmu?
Je potřeba, aby v týmu někdo odváděl černou práci. Když budeme hrát proti velkým týmům, je potřeba si pomoct jinými věcmi, které na ty týmy fungují. Je důležité, abychom všichni táhli za jeden provaz. Každý si musí plnit svoji roli. Krásný příklad tu byl před dvěma lety, kdy to každý plnil a vrátilo se nám to v podobě bronzových medailí.

Nálada mezi fanoušky ale byla v minulé sezoně taková pochmurná, ty změny je ale mohly trochu osvěžit.
To, že se nedaří a píská se, je normální. V sezoně se ale také staly některé věci, které by do toho neměly patřit a určitě s tím nesouhlasím. Do každé sezony vstoupí každý hráč s tím cílem, aby odvedl co nejlepší výkony jak pro tým, tak fanoušky. A že se nedaří? Tak to prostě v životě někdy chodí. My se z toho musíme poučit, ale určité věci, které tam proběhly od pár jedinců, nebyly na místě a ti lidé by se měli stydět.

Při tiskové konferenci jste řekl, že tato příprava nebyla úplně nejtěžší, tak která byla tou nejtěžší?
To nelze říct. Každý trenér je jiný a vyznává svůj styl trénování. Pan Čihák je vyhlášený tím, že ty tréninky jsou těžké. Pro nás to byla nezbytná věc, protože jedině tak se můžeme vyrovnat týmům, které jsou talentovanější, takže víme, že to ubojujeme. V přípravných zápasech jsme si dokázali, že můžeme být lepší a můžeme se z toho ponaučit do dalších zápasů, protože ta sezona je opravdu dlouhá. To je takové plus a doufám, že zúročíme tu náročnou práci, kterou jsme teď odváděli.

Potřetí v řadě začínáte sezonu na hřišti soupeře. Dvakrát jste začínali v Třinci, nyní na Spartě, což jsou papírově silné celky. Je pro vás osobně výhodou, že jako kapitán dokážete nabudit tým před takovým soupeřem, a ještě v prvním utkání soutěže?
Myslím, že to může být motivace, když hrajeme někde, kde asi bude vyprodáno a je tam skvělý stadion. Co víc si přát pro všechny hráče? Hráč, který vám řekne, že by měl hledat motivaci na takový zápas, toho asi nenajdeme, protože takové utkání musí být motivace sama o sobě. Myslím, že pro nás to je skvělý start, protože proti tomuto týmu budeme plní sil a necháme tam všechno, co v nás bude.

Vnímáte, že týmy jsou více nabité skvělými hráči? Vždy se říká, že to bude vyrovnané, a letos to bude možná ještě odskočené díky těm mančaftům, které do toho sypou hodně peněz.
Určitě je to dobré jak pro fanoušky, tak pro mladé kluky. Jsem moc rád, že někteří hráči nejdou jinam, ale do extraligy. Bude to zajímavé. Nejde predikovat vůbec nic, protože ty mančafty hodně posilují, většina týmů hodně nakupovala.

Nejdříve bronz, poté třinácté místo. Bral byste nyní třeba střed?
Ano. Pro mě to také byla obrovská zkušenost po letech, co hraju hokej. Poprvé jsem si vyzkoušel takovou pozici a je to náročné. Kam se hrabe play-off, kde máte nervy? Tohle bylo ale opravdu náročné. Předposlední zápas s Kladnem, kde hrajete opravdu o všechno, jsou vážně nervy. Není to nic jednoduchého a už to nechci nikdy zažít. Chci se hokejem bavit a předávat zkušenosti mladším klukům, ale to je u mě automatické.

Měl byste jako zkušený extraligový hráč nějaký zlepšovák, který byste v lize uvítal?
To je složité takto narychlo. Jsou ale věci, které by pro všechny byly vhodnější, ale nechci to nijak shazovat. Na můj vkus se hodně mění pravidla, z čehož jsem trochu zaskočený. V Lize mistrů se také měnila pravidla, tak doufám, že se to tady měnit nebude, ale není asi nic konkrétního, co bych měl na mysli.

A rozhodčí?
Také ne. Zaznamenal jsem, že skončil Oldřich Hejduk, což mě osobně mrzí, protože ta kauza byla zbytečná a přišli jsme o velmi kvalitního rozhodčího, který nám bude chybět. Doufám, že se to ještě zkusí nějak vyrovnat, protože kluci to taky nemají jednoduché. Každý dělá chyby. Snad hlavy vychladnou, a ještě se to nějak napraví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hcmotor.cz

Štítky hokej, Motor, Milan Gulaš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni musíme táhnout za jeden provaz, burcuje před startem kapitán Milan Gulaš  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.