Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Motor uspěl na třineckém ledě a vrací sérii do Budějovic

Českobudějovický Motor po pátečním vítězství cestoval do dalekého Slezska s cílem zvítězit a prodloužit čtvrtfinálovou sérii. To se svěřencům Ladislava Čiháka podařilo. Oceláři sice ve třetí části stáhli dvoubrankové manko, na branku Milana Gulaše už ale odpověď nenašli. Jihočeši tak zadělávají na drama a vrací sérii za stavu 2:3 do Českých Budějovic.

Českobudějovičtí hokejisté vstupovali do pátého čtvrtfinálového pokračování bez obránce Jana Štencela, kterého do utkání nepustil jednozápasový disciplinární trest od Viktora Ujčíka. Bek Motoru pykal za pýchnutí Marka Daňa ze čtvrtého střetnutí na ledě Budvar arény. Trenéru Čihákovi pak ze zdravotních důvodů chyběl i Kanaďan Brant Harris a obránce Mikuláš Hovorka. Do hry tak zasáhl po boku Pavla Pýchy David Štich, jenž v předchozích zápasech plnil roli sedmého beka.

Zápas na třineckém ledě začal v poměrně vysokém tempu, k prvnímu přerušení došlo až ve čtvrté minutě hry. Do té doby musel být ve střehu zejména hostující gólman Hrachovina, který už po pár vteřinách řešil ožehavou situaci ve svém brankovišti. Připravený byl budějovický strážce svatyně i o chvíli později, kdy betonem vykopl pokus Davida Ciencialy. Třinečtí byli ovšem nadále aktivnější. Blízko otevření skóre byl Daniel Voženílek, za Hrachovinu ale skvěle zasáhl obránce Gulaši. Tlak Ocelářů pak umocnilo vyloučení Martina Beránka, domácí však nabídnutou šanci využít nedokázali.

Udeřit tak mohlo na straně druhé. Jan Ordoš bekhendem výborně přihrál Dominiku Simonovi, jehož ve slibné pozici vychytal Mazanec, který zakončení budějovického hráče ztlumil ve své výstroji. Hosté přesto nemuseli smutnit. První delší zdržení v domácím obranném pásmu totiž dokázali skvěle zužitkovat. Doudera před Mazancem našel výborně postaveného Jáchyma Kondelíka, jemuž už pouze stačilo nastavit hůl. Jihočeši se tak ve Werk aréně v sérii prosadili až na třetí pokus. A vzápětí mohli vedení navýšit. Roman Vráblík zpoza branky přihrál skvěle postavenému Pechovi, jenž ale ve velké příležitosti minul. Motor významně ožil a v 18. minutě nebyl daleko od druhé branky. Výborně pracující Kondelík v brankovišti způsobil závar, který zakončoval kapitán Gulaš. Puk však za brankovou čarou neskončil. Do kabin si tak hosté odnášeli nejtěsnější vedení.

I úvod druhé dvacetiminutovky nabídl fanouškům zajímavou podívanou. Přečíslení 2 na 1 zakončoval Andrej Nestrašil, na Hrachovinu si ale nepřišel. Hosté reagovali protiútokem, Ordoš však dostal přihrávku na paty a k ohrožení Mazancovy branky se nedostal. Oceláři okamžitě otočili hru a jejich atak zakončovala dvojice Daňo- Cienciala, taktéž bez gólového vyjádření. Ve 24. minutě zasáhla hokejka Vladimíra Draveckého do tváře Matěje Tomana. Budějovice tak měly k dispozici hned čtyřminutovou početní převahu. Jejímu využití byl nejblíže Dominik Simon, střelu do odkryté branky po Kubíkově přihrávce ale zastavila levá Mazancova tyčka. Jihočeši dlouhou přesilovku v gól nepřetavili, dostali ale šanci na nápravu. Byl to opět Matěj Toman, který byl zasažen holí do obličeje. Rozhodčí si ještě šli celou situaci prohlédnout na video, po jehož zhlédnutí poslali za katr Tomáše Kundrátka.

Budějovičtí Mazancovu branku dlouho obléhali, nakonec se jim ale reparát složit podařilo. Pavel Pýcha si několikrát vyměnil pozici s Milanem Gulašem, a když už se zdálo, že i toto oslabení Třinečtí přežijí, vzal českobudějovický obránce situaci do svých rukou a prostřelil Marka Mazance. Snížit mohl čtyři minuty před koncem prostřední části Martin Růžička, Voženílek šikovně odebral kotouč bránícímu Douderovi a nejproduktivnějšímu hráči domácích naservíroval ideální přihrávku. Růžička byl ale příliš blízko Hrachovinově brance, hostující muž v masce si prostor mezi třemi tyčemi pohlídal. A to i ve 39. minutě, kdy se kotouč za jeho záda snažil propasírovat Nestrašil. A protože následný Ordošův únik nepřetavil ve třetí branku najíždějící Přikryl, šlo se do kabin za stavu 0:2.

Na kontakt se Oceláři dostali hned na začátku třetí třetiny. Uběhla pouze půlminuta, když Viliam Čacho zdárně zakončil nabídku Andreje Nestrašila. Třinec byl nadále při chuti. Po Štichově podrážení dostal k dispozici druhou přesilovou hru v zápase a tuto šanci beze zbytku využil. Martin Růžička vypálil od modré čáry, jeho střelu vyrazil Dominik Hrachovina pouze před sebe, kde už číhal Daniel Voženílek a zametl kotouč za Hrachovinova záda. Ve 44. minutě tak bylo vyrovnáno. Hostující trenér Čihák na třinecký nápor a srovnání stavu reagoval oddechovým časem, i po něm ale domácí určovali tempo. Hudáčkův nebezpečný pokus Hrachovina schoval do lapačky.

V polovině poslední části zabrnkal hostující brankář na nervy budějovickým příznivcům svou váhavou rozehrávkou, Oceláři se udrželi v pásmu a dlouhé chvíle svírali hosty před Hrachovinou. V obrovské příležitosti se objevil po Hudáčkově přihrávce Marko Daňo, v rozhodujícím momentu ale kotouč netrefil ideálně. Tlak Třince sílil. Domácí dostali v 53. minutě výbornou šanci na obrátku ve skóre. Po Štichovi usedl na trestnou lavici i Kondelík. Kritický okamžik ale Jihočeši ustáli a nemilosrdně trestali. Právě Kondelík skvěle zakombinoval s Ordošem, ten předložil puk Milanu Gulašovi, který střelou na vzdálenější tyč překonal Mazance. Třinečtí to v závěru zkusili se šesti hráči v poli, vyrovnat se jim už ale nepodařilo. Oceláři tak nevyužili ani druhý mečbol a série se tak stěhuje opět na jih Čech.

Ohlasy

Zdeněk Moták (Oceláři)“V první třetině jsme měli problémy s prací u nás v pásmu a okruhem se nám to vrátilo na konci zápasu, kdy jsme nechali Milana Gulaše úplně volného v pásmu. Zápas poznamenala druhá třetina, kdy jsme byli dvakrát vyloučeni na čtyři minuty. To se nám nesmí stávat. Třetí třetina už byla kvalitní, bohužel jsme neproměnili padesáti vteřinovou přesilovku pět na tři a byli jsme potrestáni. Takový je sport.“

Ladislav Čihák (Motor)“Kdybych měl shrnout celý zápas, tak Třinec byl doma velice silný a tlačil nás. Dali jsme dva góly a zápas se pro nás vyvíjel dobře, že na nás domácí ve třetí třetině nastoupí, to jsme věděli. Bohužel jsme rychle inkasovali gól, Třinec dál tlačil, přišlo vyloučení a to jsme nezvládli. Vzali jsme si time a chtěli kluky uklidnit a pak se soustředit na hru s kotoučem. Tlak Třince byl enormní, Hrášek nás udržel v sérii a Guli rozhodl. Jsem rád, že se můžeme vrátit do Budějovic a teď budu rád, když se podíváme ještě jednou sem.“

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Banes Motor České Budějovice

Štítky motor, české budějovice, hokej, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motor uspěl na třineckém ledě a vrací sérii do Budějovic  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.