Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jágrovi Rytíři sestřelili Budějce, Kladno vyhrálo 6:2

Na kostce svítil stav 0:3, na ledě byla čtvrtá lajna Kladna a trenér Motoru Peter Draisaitl častoval hráče důraznými českými i anglickými slovy. „Podívejte, proti komu hrajete, nějakej Macholda, Mocek… Fu** Off!“ Rozzuřený trenér si nebral servítky. Své kluky ale nenabudil. Hostující Rytíři byli neskutečně produktivní a zápas ovládli.

Jestli vyprodaná Budvar Aréna čekala v první třetině oboustranně atraktivní hokejovou podívanou, musela být nejspíš zklamána. Kromě kladenského gólu totiž hosté v čele s Jaromírem Jágrem prakticky nic nepředvedli. Důkazem byly pouhé tři úspěšné zákroky Lukáše Sáblíka.

Na opačném konci kluziště naopak Jan Chábera, budějcký brankář v dresu kladenských Rytířů, měl - na rozdíl od svého rivala - podstatně víc práce. Žádná ze třinácti střel jihočeského celku však za jeho zády neskončila.

Do vedení šli hosté v čase 5:02 při početní výhodě kvůli vyloučení Aleše Kotalíka, a to především díky perfektní souhře jejich elitní formace složené z hráčů NHL. Kaberle na modré naznačil střelu, místo toho ale přihrál reprezentačnímu kapitánovi Plekancovi, který našel mezi kruhy volného Jiřího Tlustého a ten Sáblíka prostřelil - 0:1.

Potom už otěže zápasu převzali domácí a více či méně nebezpečnými střelami ohrožovali kladenskou bránu. Dobrou možnost vyrovnat měl ve 13. minutě hříšník Kotalík, jeho projektil ale mířil mimo. Z kategorie stoprocentních byla i příležitost ze závěrečné minuty, kdy Ptáček vypálil patnáct sekund před sirénou tvrdě od modré čáry. Chábera puk vyrazil před sebe, ale ani jednu z dorážek důrazní domácí neproměnili.

Zlý sen. Lepší označení pro druhou třetinu snad nelze najít. I když Kladenští hráli od jejího začátku v oslabení, protože byli potrestáni dost kuriózním dvouminutovým trestem za pozdní nástup na led (prý jim hodiny v kabině ukazovaly špatný čas), jejich psychiku to nesrazilo. Spíš naopak - hráči se neskutečně nabudili a českobudějovickým hokejistům nastříleli za prostřední periodu čtyři branky.

Na konci 23. minuty ještě ležící Sáblík dokázal tutovku Jágra včasným zákrokem zmařit, za pár vteřin už ale hosté zvedali ruce nahoru. Vyhozený puk Kolarze se totiž odrazil od zadního mantinelu přímo k Jaromíru Jágrovi, jenž vyjel zpoza branky a zvýšil na 2:0 ve prospěch Kladenských. Část budějckého publika ocenila gól české hokejové legendy potleskem. Jasný důkaz, že hodně lidí přišlo na budějcký zimák hlavně kvůli němu...

Už o tři přesné trefy to bylo ve 28. minutě po akci bývalého hráče Motoru Kuchejdy. Sám se sice před Sáblíkem neprosadil, domácí obrana si ale s odraženým kotoučem neporadila a Petr Mocek se přesnou ranou do šibenice nemýlil. Domácí na vysoké vedení Rytířů zareagovali oddychovým časem, Sáblík v brance zůstal.

Jiskřičku naděje vykřesal pro budějcký mančaft slovenský obránce René Vydarený, když jeho bomba od modré propadla Cháberovi mezi betony až do branky. Jaromír Jágr sice jel diskutovat k rozhodčím o platnosti gólu, u pruhovaných mužů ale neuspěl. Na kostce nad ledem svítil čas 30:29.

Neuvěřitelně produktivní Kladno uštědřilo domácím hráčům další ránu ve 36. minutě. Po souvislém tlaku Mountfieldu se hosté dokázali vymanit ze sevření, Židlický poslal puk na bránu a Tomáš Plekanec ho dokázal došťouchat za Sáblíkova záda - 1:4.

Vyvrcholením budějckého zmaru ve druhé třetině byl gól Jakuba Valského, který propálil Sáblíka z mezikruží. A ten se vzápětí s dost zklamaným výrazem v tváři poroučel na střídačku, aby ho nahradil mladý Pavel Kantor. Do kabin oba týmy odcházely za stavu 1:5.

Ve třetí třetině s výsledkem spokojené Kladno zařadilo nižší rychlostní stupeň a první větší vzruch nastal až v 50. minutě, kdy domácí bek Frühauf fauloval unikajícího Jágra, za což bylo nařízeno trestné střílení. K němu se samozřejmě nepostavil nikdo jiný, než sám Jaromír Jágr - ze středu hřiště se rozjel svižně, před Kantorem dost zpomalil, a když budějcký gólman roztáhl nohy, legendární Džegr zvýšil na 1:6.

Přestože výsledek byl pro domácí značně nepříznivý, skvěle se bavící Budvar Arénu začala obíhat mexická vlna. A také příznivci, kteří svým potleskem dokázali v průběhu duelu ocenit akce hvězdných kladenských hráčů, si od kotle vyslechli několik připomínek na jejich počínání. „Gaučáci, fanděte!“ znělo ironicky z ochozů, když hosté útočili.

O korigování vysoké výhry Kladna se postaral jedenatřicet sekund před koncem zápasu Jiří Šimánek, jenž doklepnul vyraženou Ptáčkovu střelu. Utkání 7. kola Tipsport extraligy 2012/2013, které nabídlo parádní podívanou především na elitní hráče ze zámoří, vyhráli Rytíři 6:2.

Už v úterý bude hrát HC Mountfield další zápas nejvyšší tuzemské soutěže od 17.30 hodin na ledě nováčka z Chomutova.

Fotogalerii ze zápasu připravujeme!

HC Mountfield - Rytíři Kladno 2:6 (0:1, 1:4, 1:1)

Branky a nahrávky: 31. Vydarený (Suja), 60. Šimánek (Jank, Ptáček) - 6. Tlustý (Plekanec, T. Kaberle), 24. Jágr, 28. Mocek (Kuchejda), 36. Plekanec (Židlický), 38. Valský (Melka), 50. Jágr (TS). Rozhodčí: Blecha, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 6421 (vyprodáno).

HC Mountfield: Sáblík (38. Kantor) - Ptáček, Jank, Martínek, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Frühauf - Dej, Kotalík, Šimánek - Mertl, Kašpařík, Podlešák - Soudek, Knotek, Rousek - Marek, Červený, Suja - Švihálek. Trenér Peter Draisaitl.

Rytíři Kladno: Chábera (Cikánek) - Černošek, Židlický, T. Kaberle, Drtina, Piskáček, Majeský, Macholda, Mocek - Jágr, Plekanec, Tlustý - Hovorka, Patera, Hlaváč - Eberle, Dragoun, Kuchejda - Valský, Melka, Kuchler. Trenér Zdeněk Vojta.

Štítky hokej, HC Mountfield, Rytíři Kladno, extraliga, Jaromír Jágr, České Budějovice, Petr Mocek, Peter Draisaitl, Tomáš Plekanec, Madeta Motor České Budějovice, Jan Chábera, Mountfield Hradec Králové, Aleš Kotalík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jágrovi Rytíři sestřelili Budějce, Kladno vyhrálo 6:2  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.