Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kladno dostalo vánoční nadílku. Motor vyhrál 5:1

Předáním šeku na částku téměř 200 tisíc korun Romanu Bernatovi, hráči Motoru, který přišel po nešťastné události při letní přípravě o nohu, začalo nedělní utkání mezi HC Mountfield a Rytíři z Kladna. Prestižní duel Jihočechů proti týmu Jaromíra Jágra opět sledovala vyprodaná Budvar Aréna.

Oproti zářijovému zápasu, kdy se Kladno představilo na českobudějovickém ledě poprvé, v sestavě hostů chyběly zámořské posily, obránci Marek Židlický a Tomáš Kaberle. Kvůli zranění tentokrát absentovali Jiří Tlustý a také kapitán Pavel Patera.

Úvod předvánočního duelu patřil kladenských hokejistům, kteří domácí tým k puku příliš nepouštěli. Po dvou šancích Jágra se málem do střelecké listiny zapsal obránce Macholda, když v 5. minutě nastřelil tyčku Kovářovy branky.

Nakonec ale udeřilo na druhé straně poté, co vyloučení exbudějckého Kuchejdy potrestal František Ptáček. Bývalý kapitán Mountfieldu byl ve správný čas na správném místě a dorazit Cháberou vyražený pokus Kohna už pro něj nebyl takový problém - 1:0.

Druhá branka zápasu padla po sérii vyloučení v čase 14:56. Mladík Jakub Suja to vzal na sebe a střelou švihem z pravého kruhu se trefil přesně mezi Cháberovy betony.

Velkou šanci Rytířů měl v 18. minutě Plekanec, jehož v oslabení marně stíhal Kotalík. Ale protože s jeho nebezpečným pokusem si domácí strážce branky Jakub Kovář poradil, po první třetině svítil na kostce nad ledem stav 2:0.

Také v prostřední dvacetiminutovce padly dvě branky, tentokrát se ale o ně oba týmy podělily. Do třígólového vedení šli Jihočeši ve 22. minutě, když Michálek našel volného Václava Prospala, ten nabídnutou možnost využil a na milimetry přesným projektilem pod horní tyčku rozvlnil síť za Cháberou.

Kladenští, konkrétně Jaromír Jágr, však zanedlouho při početní převaze odpověděli. Legendární hvězda v dresu hostů předvedla parádní moment a chytře z velkého úhlu snížila na 3:1.

V dalších minutách Budějčáci hře dominovali a zasypávali místního rodáka Jana Cháberu sprchou střel. O největší vzruch se v 31. minutě postaral dorážející Suja, čtyři minuty před sirénou měl obrovskou šanci Květoň. Kladenský gólman ale puk s tečí o horní tyčku vyrazil nad bránu.

Ve 37. minutě pak o sobě dali vědět znovu hokejisté, kteří by za normálních okolností hájili barvy zámořských mančaftů. Prospal i Hanzal si ale na Cháberovi vylámali zuby. Po druhé třetině tak byl průběžný výsledek 3:1 z pohledu domácího celku.

Během třetí třetiny dostali domácí fanoušci další vánoční dárečky v podobě dvou gólů svých oblíbenců. Ve 46. minutě skóroval z rychlého protiútoku Milan Michálek, když se dokázal obtočit kolem kladenského obránce a zavěsil - 4:1.

A než se stačili Rytíři vzpamatovat, za osmatřicet vteřin lovil Chábera ze sítě další puk. Dej našel Jakuba Suju a ten - ač faulován a v leže - dokázal přesně zakončit. Gólem na 5:1 nejenže uzavřel skóre utkání, ale také vyhnal kladenského gólmana poprvé v sezoně z branky.

Poslední minuty zápasu se nesly ve znamení oslavných chorálů, mexické vlny a hlavně rozlučky s Kanaďanem Andrew Ferencem, pro něhož byl zápas s Kladnem posledním. V dalších dnech se totiž vítěz Stanley Cupu z roku 2010 vrací zpátky za oceán. Vyprodaná Budvar Aréna mu aplaudovala ve stoje!

„Zápas jsme měli pod kontrolou až ve třetí třetině za stavu 4:1. Do té doby se mohlo stát cokoliv. Bylo to těžké utkání, jelikož ve středním pásmu nám hostující hráči hodně utíkali. Jestli máme náhradu za Andyho Ference? Já bych tu otázku vzal z druhé strany. Je skvělé, že takový frajer tady u nás hrál. Je to jeden z hráčů, na kterého budu rád vzpomínat. Na další spolupráci dohodnuti nejsme. Uvidíme, jak se situace v NHL vyvine po Novém roce,“ uvedl po utkání trenér HC Mountfield Peter Draisaitl.

Střelec jediného gólu hostů Jaromír Jágr k výkonu svého mužstva dodal, že kdyby do Budějc poslali z Kladna jen týmový plakát, vyšlo by to nastejno. Podle něj Rytíři vítězství domácím doslova darovali. „Byla to hrozná holomajzna,“ neztrácel nic ze svého věčného úsměvu Jágr.

HC Mountfield - Rytíři Kladno 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Ptáček (Kohn, Šimánek), 15. Suja, 22. Prospal (Michálek), 46. Michálek (Jank, Prospal), 47. Suja (Dej, Mertl) - 27. Jágr. Rozhodčí: Svoboda, Kalivoda - Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 6421 (vyprodáno).

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Jank, Ference, Vráblík, Kolarz, Vydarený, Toman, Prokop - Dej, Mertl, Suja - Michálek, Hanzal, Prospal - Kotalík, Kohn, Šimánek - Knotek, Langhammer, Květoň - Rousek. Trenér Peter Draisaitl.

Rytíři Kladno: Chábera (47. Cikánek) - Macholda, Černošek, Majeský, Růžička, Piskáček, Procházka, Mocek, Doudera - Jágr, Plekanec, Hlaváč - Dalecký, Kuchler, Kuchejda - Obdržálek, Melka, Strnad - Lukáč, Látal, Eberle. Trenér Zdeněk Vojta.

Štítky hokej, HC Mountfield, Rytíři Kladno, extraliga, Jaromír Jágr, Madeta Motor České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Budvar aréna, Jakub Suja, Václav Prospal, Milan Michálek, Jakub Kovář, František Ptáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kladno dostalo vánoční nadílku. Motor vyhrál 5:1  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.