Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Motor slaví! Růžičkovi chlapci urvali na jihu pouze bod

Čtyřiačtyřicáté kolo Tipsport extraligy nabídlo souboj českobudějovického Mountfieldu s trápící se Slavií. I když Pražané vedli na jihu Čech už o dva góly, hokejisté domácího celku zvládli vyrovnat a dovedli utkání až k samostatným nájezdům. Tam rozhodl v sedmé sérii obránce Roman Němeček.

V průběhu úvodních minut střetnutí měli domácí hráči navrch, a to také díky první přesilové hře. Po několika střeleckých pokusech na obou stranách byl autorem nejslibnější příležitosti v 6. minutě kapitán domácích Ptáček, kotouč z jeho hole ale proletěl jen těsně nad horní tyčkou Furchovy branky. Za tři minuty se už ale měl slávistický gólman co ohánět, když likvidoval nepříjemný projektil Pšurného.

Na začátku 12. minuty se poprvé rozsvítilo za brankou červené světlo, naneštěstí pro Jihočechy k tomu došlo za tou domácí. Českobudějovický odchovanec v dresu Slavie Michal Vondrka zachytil špatnou rozehrávku Mountfieldu a samostatný únik – i přes faul bránícího Kranjce – zužitkoval, když puk propasíroval mezi Kovářovými betony.

Ve zbytku třetiny byli o něco aktivnější svěřenci bývalého reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky, kteří velmi dobře forčekovali a hráči domácího mužstva se přes ně jen těžko prosazovali. Z toho pramenil i nespočet zakázaných uvolnění Mountfieldu. Nedlouho před sirénou ještě stihnul prověřit schopnosti domácího strážce branky bývalý hráč Motoru Tomáš Kůrka.

Do druhé třetiny vlétly oba týmy mnohem aktivněji a zásahy gólmanů přibývaly. Ve 24. minutě dostal Květoň skvělou přihrávku do volného prostoru mezi kruhy od Gulaše, jeho pokus ale mířil nad horní tyč. Po rychlém protiútoku se mohli znovu radovat hokejisté z hlavního města, když zatím jediný střelec Vondrka orazítkoval tyč Kovářovy klece.

Další možnost něco udělat s nejtěsnějším výsledkem mohli Slávisté vzápětí, ale domácí gólman akci Pospíšila s Kolaříkem vychytal. Ve 26. minutě pak opět exceloval při perfektní kombinaci po ose Kůrka – Krenželok. Druhý jmenovaný udělal bekhendovou kličku, Kovář se však položil na led a skvělým zákrokem další gólovou radost hostů zmařil. Zanedlouho mohl na druhé straně rozvlnit síťku Burian, jenž dotíral před Furchem. Tlak domácích zakončila nepřesně mířená rána Němečka mimo.

Mezitím domácí přišli o zadáka Petera Mikuše, který při rozjíždění útoku vedle své branky tvrdě narazil do napadajícího Jaškina a led opustil na nosítkách s otřesem mozku. Píšťalka rozhodčího ale zůstala němá. Jedinými vyloučenými tak stále byli dva hráči hostů, kteří šli pykat za zdržování hry. Když se zápas přehoupl do druhé poloviny, neúnavná snaha domácích poněkud polevila, a tak prostřední část hry skončila bez branek.

Marnost českobudějovických přesilovek potvrdil ve třetí minutě poslední dvacetiminutovky Petr Jelínek, který ve vlastním oslabení dostal mezi kruhy přihrávku od Sklenáře a vstřelil gól na 2:0 pro Slavii. K obratu vzápětí zavelel kapitán Jihočechů František Ptáček a napálil odražený kotouč do sítě za Furchem. Další gól měl na hokejce ve 45. minutě Kuchejda, trefil však jenom tyčku.

Na začátku 48. minuty mohli hrát Budějčáci čtyřminutovou přesilovku (Dresler udělal Burianovi krvavý šrám v obličeji), po sedmi sekundách ale síly na ledě vyrovnal svým faulem Langhammer. Zanedlouho mohli Slávisté zase zvýšit vedení. Alinče, jehož vybídl ke skórování Vondrka, Kovář širokým rozklekem vychytal.

Perfektní akci sehráli v 51. minutě Květoň, Gulaš a Kašpařík. Prvně jmenovaný nahodil puk za branku, nejlepší střelec týmu ho nahrál před branku Pavlu Kašpaříkovi a bylo vyrovnáno – 2:2. V těchto momentech zápasu byl k vidění skvělý hokej. Kovář se zanedlouho opět vytáhl proti umístěné střele Krenželoka, Furcha zase ohrozil Vydarený. V závěrečných minutách se mohli prosadit Růžička s Mickou, hrdina v brance domácích se však překvapit nenechal.

Poté, co v prodloužení hrály oba týmy opatrný hokej, přišly na řadu samostatné nájezdy. Po neproměněném trestném střílený Květoně se prosadil Růžička junior, stav ale v další sérii vyrovnal Gulaš. Rozhodnutí nakonec padlo až v sedmé sérii, když neúspěch Rotha potrestal Roman Němeček. Bonusový druhý bod tak připadl hokejistům HC Mountfield.

Další zápas hrají svěřenci trenéra Výborného v neděli na ledě neoblíbeného soupeře – HC Plzeň 1929.

HC Mountfield – HC Slavia Praha 3:2sn (0:1, 0:0, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 44. Ptáček (Gulaš, Květoň), 51. Kašpařík (Gulaš, Květoň), rozhodující nájezd Němeček – 12. Vondrka, 43. Jelínek (Sklenář). Vyloučení: 2:5. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Hribik, Šír – Barvíř, Blümel.

HC Mountfield: Kovář – Novák, Vydarený, Ptáček, Kranjc, Němeček, Mikuš, Kolarz – Burian, Kašpařík, Šimánek – Květoň, Langhammer, Gulaš – Kuchejda, Mertl, Pšurný – Horna, Červený, Marek – Švihálek. Trenér František Výborný.

HC Slavia Praha: Furch – Kadlec, Krejčík, Kolařík, Krejčí, Roth, Dresler, Valach, Šulc – Pospíšil, Alinč, Vondrka – Kůrka, Růžička ml., Tomica – Hertl, Jaškin, Krenželok – Jelínek, Sklenář, Micka. Trenér Vladimír Růžička.

Štítky Vladimír Růžička, Mountfield Hradec Králové, HC Slavia Praha, Roman Němeček, hokejista, Michal Vondrka, Extraliga ledního hokeje, František Ptáček, Česko, Petr Jelínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motor slaví! Růžičkovi chlapci urvali na jihu pouze bod  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.