Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihostroj má nový tým volejbalistů. Hrají v sedě

Klub VK Jihostroj se rozrostl o další tým. A ne jen tak ledajaký. Nově mezi řady úspěšného českobudějovického klubu patří i volejbal sedících. Ten je v Čechách zatím v plenkách. Nově vznikající jihočeský tým bude třetí v republice.

„Ta myšlenka vznikla docela přirozeně. Já už jsem to jezdil hrát do Prahy, byl jsem i na několika turnajích a jsem zapojený i do nároďáku. Přišla na to řeč i s vedením Jihostroje, těm se ta myšlenka volejbalu sedících pod Jihostrojem líbila a tak to rozjíždíme,“ vysvětluje jeden ze zakládajících členů a hráčů Adam Šimonek.

Cílem budějovického týmu je vytvořit možnost sportovního vyžití pro osoby s hendikepem (v případě volejbalu sedících převážně lidí s amputacemi a vrozenými vadami) a zároveň dát dohromady družstvo, které by v ideálním případě mělo v červnu vyrazit na mezinárodní turnaj do Prahy. Sedící volejbalisté Jihostroje se zatím scházejí na tréninky jednou týdně na ZŠ Vltava.

Jsme rádi, že se naše řady rozrůstají o další nadějné sportovce a že třeba trochu pomůžeme k rozvoji volejbalu sedících v Čechách. Zveme všechny handicapované sportovce, ať se přidají,“ vysvětluje manažer klubu Robert Mifka, který si taky vyzkoušel hru vsedě. „Je to strašně náročné, člověk se soustředí na ty ruce a nedojde mu, že musí také trochu hýbnout zadkem, aby se pod ten míč dostal,“ dodal.

Volejbal sedících je paralympijský sport. V Čechách je to sport velmi mladý, existuje klub v Praze, který byl dlouho jediným klubem v České republice. V minulém roce se objevily snahy rozjet družstvo v Brně a teď v Českých Budějovicích. Reprezentační družstvo sedících volejbalistů se v loňském roce zúčastnilo dokonce kvalifikace o ME.

Volejbal sedících má většinu pravidel shodných s klasickým volejbalem. Hřiště má rozměry 6 krát deset metrů. Výška sítě je 1,15 metrů (1,05 m pro ženy). Hraje se v šesti hráčích na každé straně a s liberem. Hráči musí mít při hraní míče hýždě v kontaktu se zemí.

„Nyní jsme ve fázi "náboru", kdokoliv si to může přijít vyzkoušet, bez ohledu na to, jestli má hendikep. Máme za sebou dva tréninky, na ten druhý nás přijela podpořit i výprava z Prahy (trenérka reprezentace Kristýna Kůtová, kapitán reprezentace Roman Bernata a člen SR ČVS Radek Hacaperka),“ dodává Adam Šimonek, který je zároveň statistikem A-týmu Jihostroje.

Tisková zpráva

Štítky volejbal, handicap, Jihostroj, Adam Šimonek, volejbalista, Česko, VK Jihostroj České Budějovice, Praha, paralympijské hry, Volejbal Brno, Robert Mifka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj má nový tým volejbalistů. Hrají v sedě  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.