Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z první ligy spadly do kraje. Po dvou letech jsou volejbalistky zpátky

Turbulentní období za sebou mají hráčky Volejbal Rudolfov. Klub z malého města u Českých Budějovic před nedávnem přišel o prvoligovou příslušnost a propadl se do krajského přeboru. Po pouhých dvou sezonách se ale Jihočešky vrátily zpět - v téměř totožné sestavě a pod novým názvem.

Je pátek večer a ve sportovní hale nad Českými Budějovicemi sleduje několik desítek diváků volejbalové utkání 1. ligy, druhé nejvyšší soutěže. Hráčky domácího Rudolfova hrají s pražskými Nuslemi. 

„Jestli teď děvčata uhrají jeden bod, máme na sto procent jistý postup do skupiny o postup,“ usmívá se na lavičce Jiří Rohlíček. Na chvilku se odmlčí a pak pokračuje. „Věděli jsme, že kvalitativně na to máme, ale netušili jsme, že se to podaří takhle rychle,“ vysvětluje volejbalový trenér.

V jeho slovech se skrývá divoký příběh jihočeských volejbalistek. Ty ještě před dvěma roky hrály druhou nejvyšší tuzemskou soutěž pod názvem nedaleké obce Hlincová Hora. Tým pak ale přišel o práva na tuto soutěž a zničehonic se ocitl v krajském přeboru - o dvě patra nižší soutěži. 

„Začali jsme v krajském přeboru“

Hráčky, trenéři a další lidé včetně Jiřího Rohlíčka ale nesložili zbraně. Tým se po dohodě s bývalým sportovním klubem přesunul do Rudolfova, kde začal hrát pod novým názvem Volejbal Rudolfov. „Za nějakých finančních podmínek nám umožnili odchod. Některé hráčky jsme vyplatili, další odešly zadarmo. Začali jsme v krajském přeboru,“ vypráví Rohlíček. 

V téměř totožné sestavě se volejbalistky pustily do boje o návrat do 1. ligy. Předpokládalo se, že v první sezoně tým v téměř totožném složení postoupí a to se také stalo. 

„Poté došlo v rámci vzájemné dohody, jejíž součástí byla výměna soutěží a finanční doplatek, k tomu, že jsme získali národní ligu žen (druhá nejvyšší soutěž, pozn. redakce). V této soutěži dál působíme a ukazuje se, že na ni máme,“ těší Rohlíčka.

Jeho slova se o chvíli později naplní. Rudolfov poráží Nusle 3:2 a definitivně si zajišťuje postup mezi šest nejlepších. Po podzimní části je v tabulce třetí a nechává za sebou i jihočeského rivala - VK Madeta České Budějovice. Po dvou letech od pádu do krajské soutěže je nyní Rudolfov nejlépe umístěným ženským týmem v kraji. 

U divoké jízdy jihočeských volejbalistek byla i Veronika Votrubová. Na té je po pátečním utkání znát únava i úleva. „Byl to docela boj,“ hlesne s úsměvem po utkání. „Dnešek byl důležitý. Měli jsme na Madetu náskok pět bodů s tím, že ony hrály s prvním týmem v tabulce. Chtěly jsme si to ale pojistit,“ vysvětluje po utkání. 

Fanoušci chodit nepřestali, vypráví hráčka

Výsledek podle ní dokazuje, že si parta okolo trenéra Milana Šimonka prvoligovu příslušnost zaslouží. „První sezona v kraji byla dobrá. Očekávalo se, že postoupíme, ale bála jsem se baráže. Tu jsme zvládly a nakonec se rychle dostaly i zpět do první ligy. Je vidět, že tady dokážeme držet krok a hrát vysoko v tabulce. Parta se téměř nezměnila, navíc nám pomáhají holky v juniorském věku, které přestoupily do Madety. Jsem tady spokojená. Máme tady super partu, což je pro mě osobně důležité. Zároveň na zápasy nepřestali chodit fanoušci, moc si jejich podpory vážíme, také se snažíme ostatní zvát skrze náš Facebook,“ usmívá se Votrubová.  

Po dvou letech od sestupu do kraje tak budou Jihočešky bojovat o nejvyšší tuzemskou sutěž. „Šli jsme do Rudolfova, protože tady máme k dispozici lepší podmínky. Jsme rádi, že se podařilo tady volejbal zachovat. Základna je teď zhruba sto členů včetně 65 aktivních hráček. Základ tvoří studenkty ze ZŠ Rudolfov doplněné o hráčky z okolí včetně Českých Budějovic. Všichni včetně ostatních klubů se tady snažíme udržet jihočeský volejbal na dobré úrovni,“ dodává Rohlíček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky volejbal, sport, rudolfov, jihočeský kraj, česko, hlincova hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z první ligy spadly do kraje. Po dvou letech jsou volejbalistky zpátky  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.