Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihostroj vyhrál v Příbrami a zůstává ve hře o třetí místo

Českobudějovické vítězství se v Příbrami nerodilo lehce a Jihostroj nakonec ubojoval tři body ve čtvrtém setu. Dvě kola před koncem základní části tak ztrácí už jen jeden bod na čtvrté Karlovarsko a usilovat ještě může i o třetí místo, které patří Liberci. Situaci už ale Jihočeši nemají ve svých rukou a závěr extraligy ještě nabídne zajímavou podívanou.

Zápas lépe zahájil Jihostroj, který od začátku tlačil na servisu a úspěšně bránil na síti, za stavu 5:1 pro hosty si domácí vzali první oddechový čas. Domácí se rozjížděli vlažně, ale vrátili se do hry, díky skvěle podávajícímu blokaři Martinu Šábrtovi, který velmi kvalitní sérií servisů přiblížil domácí na dostřel ve skóre a timovat museli také hosté za stavu 7:9. Od té chvíle byly síly na hřišti vyrovnané na obou stranách, mírný náskok jednoho až dvou bodů držel po většinu setu hostující Jihostroj. V koncovce však hosté mírně zaváhali a domácí po skvěle uhrané bodovce srovnali na 23:23. Po několika vyrovnaných výměnách a nevyužitém setballu domácích zakončil první sadu hostující nahrávač Eduardo Carisio esem.

Druhý set začal opět vyrovnaně a po dvou úspěšných blocích se dostali domácí do těsného vedení 5:4. Pak si ale po páru nevynucených chyb domácích opět převzali vedení hosté, kteří se stejně jako v setu prvním snažili držet vedení, byť příbramští nedarovali nic zadarmo. Problémem domácích byl často kažený servis, což domácím znemožňovalo se před soupeře posunout do vedení. Jihostroj možná dnes zaostával trochu za svým herním standardem, na který jsme běžně od mnohonásobného mistra zvyklí, a tak se domácí přece jen dokázali dostat do vedení a za stavu 20:18 zatáhl za záchranou brzdu hostující trenér Andrzej Kowal oddechovým časem. Po uhrané ztrátě poslal následně na hřiště mladého Josefa Leštinu, který potrápil domácí nepříjemným plachtícím servisem a za stavu 20:20 naopak přerušili hru domácí, kteří po timu dvěma body v řadě opět donutili vyčerpat další oddechový čas hosty. V koncovce ukázali domácí touhu a odhodlanost, takže dokázali zvítězit i navzdory rekordnímu počtu devíti zkažených servisů, domácím to maličko usnadnil příliš nerozehraný druhý univerzál van Schie, který přišel do hry později a v klíčových chvílích zkazil dva důležité balony.

Třetí set začal velmi vyrovnaně, ale domácí se brzy zabrzdili vlastními chybkami, nebylo jich moc, ale proti soupeři jako je Jihostroj, který obvykle tyto pobídky neodmítá, to znamenalo okamžitě vedení soupeře. I přes chvilkový záchvěv domácích se hostům dařilo poměrně s přehledem držet vícebodové vedení, především díky lepší přihrávce a dohrávání bodových balonů. I přesto, že hosté vedli o pět bodů, domácí se opět dokázali nebezpečně přiblížit, což znovu znervóznilo hostujícího trenéra, který se snažil šnůru domácích rychle zastavit, a to se mu podařilo. Hosté šli do koncovky opět s pohodlným náskokem a set dohráli celkem bez potíží do úspěšného konce.

Čtvrtý set odstartovali o něco lépe domácí, kteří se oproti úvodním výměnám zápasu skvěle rozehráli, nicméně hostům šlo o každý bod do tabulky a dohrát zápas s plným ziskem bodů bylo pro ně obzvlášť důležité, čemuž odpovídalo i jejich herních nasazení. Hosté byli o stále o něco údernější na útoku a extrémně stabilní na přihrávce především díky liberu Kovaříkovi, který přijímal excelentně po celý zápas. Před koncovkou drželi již hosté pětibodový náskok, a i když zarytí domácí fandové, kterých opět přišla plná hala, stále věřili v obrat, s přibývajícím časem a množstvím bodů na straně hostů se tato varianta zdála být stále více nereálná. Hosté si s přehledem pohlídali koncovku a dohráli zápas tak, jak si pravděpodobně stanovili před zápasem – tedy bez ztráty bodů. Příbram nepředvedla špatný výkon, ale na Jihostroj to dnes zkrátka byla málo.

VK Trox Příbram - VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (26:28, 26:24, 22:25, 19:25)

VK Trox Příbram: Lyzanets, Benítez, D. Rosenbaum, Franco, Šábrt, Toman, libero Verasio. Střídali: F. Ureš, Tevkun, A. Rosenbaum, Tóth

VK Jihostroj České Budějovice: Sedláček, Carísio, Luengas, Okolić, González, Balabanov, libero Kovařík. Střídali: van Schie, Emmer, Leština, Ondrovič

Nejvíce bodů: Lyzanets 13, Toman 12, Šábrt a Tevkun oba 9 – Luengas 19, González 16, Okolić 15, Útoky: 53:49, Esa: 2:7, Bloky: 8:10, Chyby soupeře: 30:36, Rozhodčí: Marschner a Velinov, Diváci: 741

Ohlasy

Martin Šábrt (blokař VK Trox Příbram): Myslím, že diváci mohli vidět hezký sport. Nám se opět nepovedl začátek prvního setu, tekli jsme 1:7, pak se nám to podařilo dohnat a škoda koncovky. Zápas pak mohl vypadat úplně jinak. Myslím, že ačkoliv se nám podařilo pár sérií na podání, tak se nám servis dlouhodobě příliš nedaří, takže jsme soupeře tolik nezatlačili.

Lubomír Vašina (trenér VK Trox Příbram): Byl to poslední domácí zápas základní části, hráli jsme proti silnému soupeři. Kvalitu ale už teď bude mít každé družstvo. S Budějovicemi jsme nezačali vůbec dobře, měli velký bodový deficit hned na začátku. Nicméně se nám to podařilo ještě stáhnout a nakonec jsme prohráli první set o dva body. Bohužel to, co jsme ztratili začátku, nám pak chybělo na konci setu. Druhý set jsme odehráli velmi slušně, tlačili jsme servisem, a hlavně jsme posbírali kupu balonů v poli, které jsme pak přetavili v bod. Ve třetím setu rozhodla až koncovka a lidem se podle mě musel líbit. Ve čtvrtém setu už nám soupeř odskočil a je pravdou, že jsem v něm střídal hráče více než obvykle.

Michael Kovařík (libero VK Jihostroj České Budějovice): Hráli jsme vyrovnanou partii, Příbram hraje doma velice dobře. Jsme rádi za tři body, i když jsme tam měli pár komplikací.

Andrzej Kowal (trenér VK Jihostroj České Budějovice): Poslední zápas proti Praze nebyl moc dobrý, o to víc jsme spokojení s výhrou v Příbrami. Je to velmi jednoduché – vyhrál tým, který udělal méně chyb. Pokud se soustředíte na svou první akci a uděláte méně chyb, máte velkou šanci vyhrát. A tak to bylo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky Příbram, Jihostroj, trenér, VK Jihostroj České Budějovice, Andrzej Kowal, České Budějovice, Leština

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj vyhrál v Příbrami a zůstává ve hře o třetí místo  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.