Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V dramatickém finálovém duelu zvítězil Jihostroj 3:2

Hned první utkání finálové série play off volejbalové Uniqa extraligy nabídlo velmi dramatickou podívanou. Domácí Jihostroj vedl už 2:0 na sety, hostím se však podařilo stav utkání srovnat. Pátý set pak pro sebe Jihostroj získal v poměru 15:10 a má na svém kontě první vítězný zápas.

Jihostroj vlétl do úvodu setu velmi přesvědčivě, a tak se ve střední části dostal lehce k vedení o šest bodů. Hosté z Ostravy však zbraně nesložili, podařilo se jim koncovku první sady zdramatizovat a dotáhnout se na rozdíl jediného bodu - 22:21. Jihočeský celek však větší drama nepřipustil a celkem s přehledem si připsal zisk první sady v poměru 25:23.

Úvod druhého setu pak byl o poznání dramatičtější. Hosté začali lépe bránit a vyvarovali se i nevynuceným vlastním chybám. Za vyrovnaného stavu 20:20 se šlo do dramatické koncovky. Jako první si dvoubodový náskok (22:20) zajistili domácí, když dvěma nekompromisními údery na zem zakončoval Michal Kriško.

Dvě nevynucené chyby na straně Jihostroje však znamenaly srovnání na 23:23. Venezuelský smečař Jihostroje Andy Rojas však vzal koncovku takříkajíc na sebe a útokem na zem i následným kvalitním servisem zajistil domácím výhru 25:23.

Ve třetí sadě nastala poprvé situace, kdy se hosté ujali vedení, a to už ve střední části setu. Do druhého technického oddechového času tak Ostrava nastupovala s vedením 13:16. Na jihočeské straně došlo ke střídání na postu smečaře a na hřiště se podíval Tomáš Fila.

Domácí však začali dělat neúnosné množství nevynucených chyb a Ostrava zvýšila na rozdíl pěti bodů. Až s příchodem Habra a Sobotky na hřiště se Jihostroji podařilo srovnat na 18:18. Nahrávač hostí Haník pak vsadil všechny karty na univerzála Michaloviče a ten dohrál koncovku - 23:25.

V průběhu celé čtvrté sady měli hosté k vítězství blíže než domácí. Jihostroj špatně bránil, dělal nevynucené chyby a navíc, i když se Jihočechům podařilo dát kvalitní servis, Ostrava přihrávala na výbornou. Čtvrtou sadu si pak hosté připsali v poměru 21:25.

Zkrácená sada přinesla pravé finálové drama. V úvodu setu měli mírně navrch hosté, domácí však rychle srovnali a po přímém bodu z podání Pláteníka a chybě Michaloviče se ujali vedení o tři body. Hráči domácího Jihostroje pak prokázali pevné nervy a výborně sehranou koncovkou si připsali první vítězství ve finálové sérii.

„Teď ani nemohu zhodnotit, proč jsme z jasně rozehraného zápasu nakonec udělali takové drama. Budeme si muset o tom v šatně promluvit a rozebrat to. Myslím, že jsme polevili ve všech činnostech a soupeř se rozehrál. Na druhou stranu je dobré, že jsme utkání takhle vybojovali a je jasně vidět, že Ostrava není ve finále jen tak náhodou. Celá série bude jistě velmi těžká a my budeme muset nastupovat do každého utkání na sto procent, takže tato první těžká zkouška nás může jen posílit,“ ohodnotil utkání nahrávač Jihostroje Petr Zapletal.

„My jsme se po dvou prohraných setech zvedli, ale Budějovice zahrály v tiebreaku lépe v obraně. My jsme udělali hlavní chybu v tom, že jsme nedůrazně odútočili koncovku zkrácené sady. Zítra máme ještě jednu šanci tady vyhrát, a tak není nic ztracené,“ uvedl hostující nahrávač Zdeněk Haník.

VK Jihostroj České Budějovice - VK Ostrava 3:2 (23, 23, -23, -21, 10)

Čas: 131 minut. Nejvíce bodující hráči: Pláteník 29 - Michalovič 31. Rozhodčí: Kovář, Krtička. Diváci: 2050.

Jihostroj: Rojas, Pláteník, Sukuba, Mach, Zapletal, Novotný - libero Michálek. Střídali Habr, Kriško, Fila a Sobotka. Trenér Jan Svoboda.

Ostrava: Michalovič, Haník, Mauler, David, Fořt, Široký - libero Václavík. Střídali Wolff, a Záhorský. Trenér Zdeněk Šmejkal.

Autoři

Štítky volejbal, VK Jihostroj České Budějovice, VK Ostrava, Uniqa extraliga, čtvrtfinále play off, Jihostroj, Ostrava, Česká volejbalová extraliga mužů, Michal Kriško, Zdeněk Haník, Andy Rojas, Petr Zapletal, Tomáš Fila, České Budějovice, Volejbalový klub Ostrav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dramatickém finálovém duelu zvítězil Jihostroj 3:2  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.