Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karel Lavický: Doufám, že v Riu to bude lepší než v Londýně

Až necelé tři týdny před začátkem olympijských her měl windsurfař Karel Lavický jako poslední český sportovec potvrzeno, že bude v Riu de Janeiro startovat. Od té doby stihl soustředění na Balatonu, ve středu si rodák z Českých Budějovic vyzvedl oblečení a ve čtvrtek odletěl do Brazílie.

Třicetiletý Jihočech se nekvalifikoval na olympiádu přímo, na Mallorce mu postup utekl o jedno místo a zprvu proto figuroval daleko pod čarou, aby měl možnost dostat se na hry dodatečně jako náhradník. „Myslel jsem, že šance je dost malá, ale zemí, co účast odmítlo, bylo víc, takže jsem stoupal,“ řekl Lavický.

Stal se prvním náhradníkem a věděl, že norský svaz s nominací svého jezdce váhá. Proto ho sám kontaktoval, aby věděl, jak to s ním vypadá. „Nora jsem trochu uháněl, aby mi dal vědět, jak to s ním bude. Jenom jsem ho tak naťuknul, protože to pro něj byla smutná zpráva, tak jsem ho nechtěl nervovat,“ prozradil Lavický.

A 14. července dostal zprávu, že Nor do Ria nepojede. Formality vyřešil jachtařský svaz a pak přišla oficiální pozvánka od mezinárodní federace ISAF. Lavický tak musel měnit plány a místo do parku na Lipně zamíří do Ria. Pár hodin před odletem ještě nevěděl, jestli bude spát v olympijské vesnici, nebo v hotelu blíže zálivu.

Bude mít nyní šanci vylepšit 36. pozici z Londýna. „Jedu z pozice, že podle bych měl papírových předpokladů útočit ze zadních pozic, takže jakýkoli posun dopředu bude dobrý, to bude úspěch,“ řekl jachtař windsurfingové třídy RS:X.

Windsurfaři fasují materiál od pořadatele. Na Lavického tak už jeho „prkno“ čeká v marině, jelikož se už losovalo, kdo jaké dostane. „Já si vezu jen svůj stěžeň a flosnu,“ doplnil. Má v plánu své nádobíčko i pojmenovat. „V Londýně jsem si tam napsal jméno Prdelka a při měření jsem to musel smazat, tak to zkusím znovu,“ usmál se. 

Na rozdíl od soupeřů je Lavický v nevýhodě. Dlouhodobě nezkoušel proudy, vlny či vítr v zálivu Guanabara, kde se soutěž uskuteční. Doufal, že mu neznalost prostředí třeba pomůže. „V Londýně jsem na tom místě trénoval hodně a k dobrému výsledku mi to nepomohlo. Teď pojedu s čistou hlavou, nebudu zatížený tolika informacemi, budu to vyhodnocovat v daný okamžik a snad to bude lepší,“ řekl Lavický.

Olympijský záliv si prohlédl alespoň z břehu před třemi lety, kdy se dostal do Ria po mistrovství světa. „Určité povědomí o místě mám,“ podotkl. Tehdy se podíval i na karneval. „Vydali jsme se z metra špatným směrem a dostali jsme se do podezřelých uliček a trošku se báli, ale nebylo to tam tak hrozný, jak všichni strašili,“ řekl.

Na více než tři týdny se bude muset rozloučit s rodinou. Windsurfařská soutěž začne 8. srpna a skončí až 16. srpna. „Jednou za čtyři roky se to dá tolerovat,“ řekl, ale trochu se bál, že neuvidí, jak začne jeho desetiměsíční dcera Maruška chodit.

Zdroj ČTK

Štítky Karel Lavický, Rio de Janeiro, Londýn, olympijské hry, Brazílie, Balaton, České Budějovice, Mallorca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Lavický: Doufám, že v Riu to bude lepší než v Londýně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.