Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Budějcká puškařka Foistová uspěla ve sportovní střelbě na akademickém mistrovství světa

Přesnou mušku a pevné nervy má Nikola Foistová z Českých Budějovic. Mladá jihočeská puškařka to předvedla při univerzitním světovém šampionátu v Malajsii, odkud přivezla dvě velmi cenné medaile.

Akademický světový šampionát ve sportovní střelbě hostilo hlavní město Malajsie, Kuala Lumpur. České barvy při mistrovství hájila početná výprava vysokoškolských sportovců. Mezi nimi se výrazně uvedla svými výsledky také dvacetiletá Nikola Foistová z Českých Budějovic.

V letošním roce se  Nikola Foistová snaží prosadit ve své první sezoně mezi ženami a daří se jí zatím velice dobře.


Střelkyně Nikola Foistová v akci.

„Úvodní závod akademického mistrovství světa Air Rifle ve střelbě ze vzduchovky na deset metrů se střílel oproti platným pravidlům střelby Mezidnárodní střelecké federace ISSF na celé hodnoty, a to podstatně stírá odstupy mezi jednotlivými závodnicemi,“ vysvětlil tatínek jednoho z mladých českých střelců Jiří Kelnar. 

Nikola Foistová zaznamenala v tomto závodě 394 bodů ze 400 možných a obsadila 23. místo. Finále vzduchovky žen vyhrála Gabriela Vognarová (397 bodů) a trio českých střelkyň Vognarová, Brázdová, Foistová dosáhlo na bronzové medailové umístění v týmovém hodnocení. 

V třípolohovém závodu vkleče, vleže a stoje na padesát metrů předvedla Nikola Foistová parádní výkon. Kvalifikaci výsledkem 587 bodů s přehledem vyhrála a jako juniorská česká jednička potvrdila, že je jednou z favoritek této soutěže. Do finálové osmičky ještě postoupily Češky Gabriela Vognarová a Lucie Brázdová. Finále žen bylo plně v české režii jako malé republikové mistrovství. Po padesáti finálových ranách svítilo na výsledkové tabuli pořadí Vognarová první, Foistová druhá a Brázdová čtvrtá. Družstvo žen Foistová, Vognarová, Dudová bralo stříbro.

„Z české výpravy byly puškařky se dvěma individuálními zlatými a jednou stříbrnou medailí a za týmové medaile v podobě stříbra a bronzu suverénně nejlepší částí české výpravy, o což se významnou měrou zasloužila také Nikola Foistová,“ vyzdvihl Kelnar.

Autoři | Foto Jiří Kelnar

Štítky sport, střelba, akademik, mistrovství světa, medaile, Nikola Foistová, sportovní střelba, Malajsie, České Budějovice, Lucie Brázdová, stříbrná medaile, Kuala Lumpur

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká puškařka Foistová uspěla ve sportovní střelbě na akademickém mistrovství světa  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.