Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočech Zdeněk Tůma projede při říjnovém závodu sever Afriky

Na jezdce Zdeňka Tůmu čeká další výzva. Už 18. října se zúčastní dálkové soutěže Africa Eco Race. Akce se naposledy konala v roce 2020, kdy se do ní nezapojil nikdo na čtyřkolce. Jihočech také potvrdil účast na nadcházejícím ročníku Dakaru.

Trasa závodu Africa Eco Race vede přes Maroko, Mauretánii a Senegal a je dlouhá zhruba šest tisíc kilometrů. Většinu času pojedou závodníci přes písčité duny. 

„Je to nejlepší příprava na Dakarskou rallye v nejlepším možném čase a na ideálním terénu. Nebude to ale nic lehkého, půjde o pořádně náročný test,“ říká Zdeněk Tůma, který se stal nejlepším českým účastníkem letošního ročníku Dakaru, když skončil čtvrtý. Rodák z Českokrumlovska zároveň potvrdil účast na příštím ročníku.

Tůma už závodil v Argentině, Peru, Bolívii, v Saudské Arábii a nyní se těší do Afriky. Dakar zatím vždy dokončil a to má v plánu i nyní. „V Maroku na nás budou čekat spíše kamenité a písčité cesty. V Mauretánii zase feš feš, hodně dun a v Senegalu kromě nich také zrádné kořeny a stromy,“ vysvětluje Tůma, který už v Africe závodil při Intercontinental Rally, kde dojel druhý. „Africu Eco Racing srovnávám s Dakarem, je to čtrnáctidenní závod, technika musí být pořádně připravená, ta neodpouští,“ uvědomuje si. 

Zdeněk Tůma se těší na Africa Eco Race. Foto: Barth Racing

Tůma do Afriky vyrazí na čtyřkolce Yamaha. Detaily ladí také s Josefem Macháčkem, legendárním jezdcem a několikanásobným vítězem Dakaru. Jeden stroj je připravený na říjnový závod, druhý na Dakar. 

Pořadatelé zatím nezveřejnili seznam účastníků. Tůma ani neví, zda na trať vyrazí další čtyřkolka, v posledním ročníku v roce 2020 se nezúčastnila žádná. 

Český jezdec týmu Barth Racing na letošním Dakaru vybojoval nejlepší výsledek pro české barvy. „Závod Africa Eco Race pojedeme v kompletně stejném složení, v jakém jsme absolvovali v lednu Dakar. Jsme dobrodruzi a motorističtí nadšenci. Vždycky jsme se chtěli podívat do Afriky na závody a dojet do cíle ve městě Dakar. To je náš sen a doufám, že si ho společně se Zdeňkem celý tým splníme,“ dodává Michal Burkoň, výkonný ředitel Autocentra Barth a šéf týmu Barth Racing.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barth Racing

Štítky Zdeněk Tůma, Afrika, Dakar, Africa Eco Race, čtyřkolka, Maroko, Mauritánie, Senegal, Argentina, Yamaha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočech Zdeněk Tůma projede při říjnovém závodu sever Afriky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.