Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zahájení olympiády dětí a mládeže v Českých Budějovicích by mělo sledovat 30 tisíc lidí

Zahájení červnové letní olympiády dětí a mládeže (LODM) v Českých Budějovicích by mělo sledovat 30 tisíc lidí. Zúčastnit by se jej měli i prezident republiky Petr Pavel a předseda vlády Petr Fiala (ODS). České Budějovice uvolní na olympiádu spolupořadatelský příspěvek dva miliony korun, schválili dnes zastupitelé města.

„Zatímco předchozí dětské olympiády většinou začínaly slavnostním zahájením na stadionech, což byla akce vlastně jen pro sportovce, trenéry a doprovod, my chceme jít jinou cestou. Zahájení plánujeme udělat na náplavce u řeky a účast na něm by měla být výrazně vyšší než v minulosti," řekl českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Letní olympiáda dětí a mládeže se uskuteční od 23. do 27. června ve 20 sportech na 27 sportovištích. Centrem budou České Budějovice, ale soutěže se uskuteční i v Táboře nebo v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Kromě dnes schváleného spolupořadatelského příspěvku se město zavázalo, že pro potřeby akce uvolní zdarma svá sportoviště. Jde především o sportovní halu, zimní stadion a plavecký bazén.

Olomouc, kde se konala dětská olympiáda před dvěma roky, také uvolnila dva miliony korun a poskytla svá sportoviště. U nás je to obdobné a musíme si uvědomit, že pro město to bude mít velký přínos, protože sem přijede řada fanoušků, kteří se musí někde stravovat a bydlet, takže zde utratí peníze," řekl opoziční zastupitel Viktor Lavička (ANO).

Letní olympiády dětí a mládeže se zúčastní 4500 sportovců a jejich trenérů. Většina z nich bude bydlet v Českých Budějovicích. „Velká část bude na vysokoškolských kolejích. Využijeme však i některé domovy mládeže, proto řada středních škol v Českých Budějovicích skončí školní rok o týden dříve," řekl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma (TOP 09). Dodal, že pořadatelé pro ubytování využijí i některé komerční hotely.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, která se koná od roku 2003 a je určena sportovcům ve věku od 12 do 17 let. Soutěží se v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň a dorostenců a dorostenek. Střídají se zimní a letní olympiáda.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl ČOV / Adam Mráček

Štítky ČR, správa, sporty, školy, Fiala, Pavel, děti, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahájení olympiády dětí a mládeže v Českých Budějovicích by mělo sledovat 30 tisíc lidí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.