Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Z Prachatic odstartuje závod L'Etape Czech Republic by Tour de France

Z Prachatic odstartuje v sobotu po poledni cyklistický závod L'Etape Czech Republic by Tour de France. Premiérová horská etapa povede přes vojenský újezd Boletice do Českého Krumlova a zpět. Mezi více než tisícovkou závodníků budou i bývalí profesionální cyklisté nebo současný hokejista extraligového Motoru České Budějovice Milan Gulaš. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci řekli pořadatelé závodu a zástupci Prachatic.

„Od začátku bylo naší ambicí nezůstat se závodem pouze v Praze a ve Středočeském kraji, ale stejně jako Tour de France ukazovat krásy celé republiky. Po třech letech jsme se proto rozhodli uspořádat i horskou etapu, a to v jižních Čechách ve spolupráci s městem Prachatice,“ řekl šéf projektu L'Etape Czech Republic Přemysl Novák.

„První setkání s organizátory proběhlo před více než rokem. Jsem moc rád, že si organizátoři i díky našemu renesančnímu náměstí a okolní šumavské přírodě vybrali právě nás,“ uvedl starosta Prachatic Jan Bauer (ODS). „Moc si vážím příležitosti pořádat podobný závod a byl bych rád, kdybychom z toho vytvořili tradici. To je ale všechno ještě otevřené,“ uvedl Bauer.

Při premiérové horské etapě závodníci během 101 kilometrů nastoupají více než 2100 metrů. Zavítají například do Husince, Českého Krumlova či na vrchol Kleť. Nejrychlejším závodníkům by trasa měla trvat asi tři hodiny. „Co se týče počtu závodníků, jsme pětkrát větší než Tour. Jsme rádi, že kapacita 1000 účastníků, kterou jsme si stanovili, se podařila naplnit,“ řekl Novák.

Podle organizátorů bude závod obtížný, což naznačuje i nižší podíl žen ve startovním poli, než je obvyklé. „Obvykle se pohybujeme kolem deseti procent žen na startu, tady je to necelých sedm,“ uvedl Novák. Ambasadorkou horské etapy se stala bývalá cyklistka Tereza Vlk Huříková, doplní ji Tomáš Bábek, Zdeněk Štybar a Ján Svorada. „Myslím si, že v rámci Čech je to docela náročný závod, Šumava je ale přívětivá. Stoupání je do kopců, nejsou to hory, a dá se tam najít tempo a rytmus, ve kterém člověk může jet,“ řekla Tereza Vlk Huříková.

Závod bude mít doprovodný program v Prachaticích a fanouškovské zóny ve vesnicích na trase. Organizátoři očekávají velký zájem, ubytovací kapacity v širokém okolí Prachatic jsou podle nich vyprodané. Možné jsou dopravní komplikace v okolí závodu kvůli uzávěrkám. „Složky integrovaného záchranného sboru dělají vše pro informovanost a bezpečnost všech zúčastněných. Moc prosím návštěvníky Šumavy o trpělivost a pochopení,“ řekl Bauer.

Horská etapa je druhým z letošních závodů L'Etape Czech Republic by Tour de France. V Praze a Středočeském kraji se 15. června jela Kopcovitá etapa, které se zúčastnily 3000 cyklistů, včetně bývalé španělské hvězdy Alberta Contadora.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Sport, cyklistika, silniční, L’Etape, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

To nemohou vymyslet nějaký český název? "Světoví" za každou cenu. Jak v Hošticích na návsi

Sobota, 17. srpna 2024, 09:27Odpovědět

Z Prachatic odstartuje závod L'Etape Czech Republic by Tour de France  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.