Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2016: Do koalice na jihu Čech půjde ČSSD nejspíše s ANO. Hledá se třetí partner

Oproti prvotním předpokladům začala na jihu Čech povolební vyjednávání o nové koalici v krajském zastupitelstvu už den po volbách, tedy minulou neděli. Jako první se setkala vítězná České strana sociálně demokratická s hnutím ANO a společně vcelku brzo došly k závěru, že mohou společně v Jihočeském kraji fungovat v následujícím čtyřletém období. Dohromady však nemají dostatečný počet mandátů, a tak hledají třetího do party.

Zatím to vypadá, že dvě nejsilnější strany a hnutí podle výsledků voleb v Jihočeském kraji budou na zastupitelstvu pracovat vedle sebe. ČSSD i ANO mají o spolupráci zájem. „Chtěli bychom spolu jít do koalice. Uděláme si teď každý zvlášť kolečko s ostatními stranami a hnutími, zkontaktujeme se, kdo by pro nás byl nejlepším třetím partnerem, pak ho oslovíme a možná přizveme k jednání,“ uvedla lídryně hnutí ANO a krajská předsedkyně Radka Maxová.

Slova Maxové potvrdil i současný hejtman Jiří Zimola, který pravděpodobně zůstane ve funkci nejvyššího krajského představitele i v následujícím období. „Máme podobný pohled na rozvoj kraje. Můžeme se lišit v detailech, ale ty se dají vyřešit,“ řekl Zimola. Na nedělním jednání se však zatím řešily pouze základní podrobnosti spolupráce, obsazení postu hejtmana, prvního náměstka či zda by spolupráce byla ve formě trojkoalice, nebo dvojkoalice s tichou podporou. „Sociální demokracie má právo na hejtmana, ale myslíme si, že ANO má právo na prvního náměstka. Úplně nevíme, kdo by jím měl být, ale samozřejmě máme kandidátku,“ doplnila Radka Maxová s tím, že ona zmíněnou kandidátkou není.

Začátek nového týdne rozjel kolotoč jednání s ostatními stranami a koalicemi, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Zatímco hnutí ANO se vymezilo proti možné spolupráci s komunisty a také lidovci, ČSSD žádnou z možností nezavrhuje. „Jednání pokračovala s výjimkou koalice PRO JIŽNÍ ČECHY, která se neozvala s tím, že by vůbec měla zájem jednat, a já se nehodlám vlamovat do zavřených dveří. U ostatních stran jsem nezaznamenal žádné problémy v programových shodách. Udělali jsme si obecný náčrt pro případná další jednání, která by měla přijít v druhé polovině tohoto týdne,“ doplnil hejtman.

Zatím je tedy těžké odhadovat, v jakém složení koalice vznikne. Jistá se zdá být spolupráce ČSSD s ANO, třetím do party by mohl být někdo z dvojice ODS – Jihočeši 2012. Vzhledem k útokům v předvolební kampani se ale nejvíce nabízí občanští demokraté. „Já se budu chtít na jednání ptát, v čem ANO vidí problémy u ostatních stran, protože mně při jednání s lidovci nepřišlo, že by mezi námi bylo něco problémového. Jinými slovy, dovedu si představit v koalici kteroukoliv ze stran, ale vím, že bude záležet na souhlasu i jiných partnerů,“ dodal krajský lídr ČSSD a hejtman Jiří Zimola.

Foto Jan Luxík

Štítky ANO 2011, koalice, ČSSD, Česko, Jihočeský kraj, Radka Maxová, Jiří Zimola, ODS, KDU-ČSL, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Do koalice na jihu Čech půjde ČSSD nejspíše s ANO. Hledá se třetí partner  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.