Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2016: Vyjednávání nepokračují. ANO chce za partnera ODS, socialisté lidovce nebo Jihočechy

AKTUALIZUJEME: Povolební vyjednávání o nové krajské koalici na jihu Čech zamrzla. Krachem totiž skončilo setkání další setkání zástupců vítězné ČSSD a hnutí ANO. To chtělo jít do koalice s Občanskou demokratickou stranou, sociální demokraté nabízejí jako partnera lidovce nebo Jihočechy. Pokračovat se bude příští týden.

ČSSD se ve středu večer podruhé potkala s vyjednavači hnutí ANO. Na dlouhé rozmluvy však nedošlo. „Sedli jsme si s hnutím ANO. Přišlo s tím, že třetí do koalice by měla být podle jejich usnesení ODS. My jsme to zpochybnili a řekli jsme, že podle nás by to mohli být lidovci nebo Jihočeši,“ říká hejtman Jiří Zimola s tím, že následně nato jednání nepokračovala.

Vyjednávací tým hnutí ANO nedostal mandát jednat o jakékoliv jiné koalici než s ODS. „Až si to oni projednají a rozšíří obzor, tak se potkáme. Ale bude to až příští týden. V tenhle moment opravdu do koalice s ODS jít nechceme,“ doplnil lídr krajské ČSSD Jiří Zimola. V současné době tak nejvíce v úvahu přicházejí Jihočeši, protože krajská předsedkyně ANO Radka Maxová spolupráci s lidovci na vládní úrovni už předem odmítla. 

Sociálním demokratům vadí podle Radky Maxové na spojení s ODS především církevní restituce. „Není na nich shoda, protože sociální demokracie něco prosadila v minulém období. Hejtman se pak snažil prosadit, že hraje roli celostátní politika, protože pohledy sociální demokracie a ODS na některé věci v rámci parlamentu a vlády jsou rozdílné. Podle mě to ale není ten správný důvod, protože my jako ANO a sociální demokracie máme také rozdílné pohledy na některé aspekty vládnoucí politiky. A samotné církevní restituce by podle mě neměly být důvod nevzít ODS do koalice,“ říká Maxová.

Pro hnutí ANO je na prvním místě nadále ODS, protože druhá nejsilnější strana na jihu Čech chce respektovat výsledky voleb. „Velkou roli hrají získané mandáty. Mít koalici s dalšími osmi, nebo čtyřmi mandáty, je samozřejmě rozdíl. Vím, že u nás jsou názory na uskupení Jihočeši 2012 různé, ale bude záležet na rozhodnutí krajského předsednictva. Úplně jsme je ale ze hry nevyloučili, protože s nimi bylo velice jasné jednání. Řekli si co chtějí, proč to chtějí a kdo by to zastával. Tam by se hrálo na rovinu,“ dodala krajská předsedkyně hnutí ANO Radka Maxová.

Štítky ODS, ANO 2011, koalice, sociální demokracie, ČSSD, Česko, Radka Maxová, Jiří Zimola, Církevní restituce, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Vyjednávání nepokračují. ANO chce za partnera ODS, socialisté lidovce nebo Jihočechy  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.