Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2016: Zimola jednal o koalici s Babišem. Můžu si to vykládat, jak chci, říká Maxová

Zajímavý zvrat dostala ve čtvrtek povolební vyjednávání o rozložení sil v zastupitelstvu Jihočeského kraje. Podle informací zpravodajského portálu Novinky.cz se do diskusí významně zapojil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho schůzku s hejtmanem Zimolou potvrdila Budějcké Drbně krajská předsedkyně Radka Maxová.

Napětí mezi oběma stranami, zdá se, stoupá. Sílí informace, že hnutí ANO jedná za zády vítěze voleb – České strany sociálně demokratické. Ve hře měla být středopravá koalice s ODS, kterou hejtman Zimola odmítá. „Ne, to pravda není. Dementuji to. My pořád říkáme, že ctíme vítěze voleb, i když matematika dává také jiné součty. My nejsme pučisté, poněkolikáté to opakuji,“ důrazně odmítá Maxová.

Do jednání ale přesto měl zasáhnout předseda hnutí ANO Andrej Babiš s tím, aby svým krajským kolegům zdůraznil nutnost vytvoření koalice s ČSSD. Pro jistotu se tak ve čtvrtek setkal přímo s Jiřím Zimolou. „Těžko se mi to komentuje, musíte se zeptat pana Zimoly. Já to vnímám jako určitý signál k našemu vyjednávacímu týmu. Můžu si to vykládat, jak chci, a samozřejmě s tím budu pracovat,“ říká krajská předsedkyně ANO.

Maxová ale odmítá jakékoliv příkazy ze strany předsedy Babiše. „My žádný diktát nedostáváme. Bavíme se o tom, vylučujeme partnery ke koaličnímu jednání na základě našich zkušeností a faktů. Situaci jsme včera konzultovali s panem předsedou a našli jsme řešení. To řekneme našemu koaličnímu partnerovi v pondělí, i když bychom mohli říct už dnes, že od toho neustoupíme, protože se nezachoval úplně fér vůči nám,“ doplňuje Radka Maxová.

Hnutí ANO na jihu Čech nadále chce spolupracovat s ČSSD, krajští lídři se však neshodují na názorovém pojetí možné trojkoalice. „Od začátku říkáme, že chceme koalici s ČSSD, ale musíme najít třetího, aby to bylo vyváženo. My totiž nechceme směřovat doleva jako pan Zimola, chceme jít středopravě. A panu Zimolovi se to nelíbí,“ dodává Maxová. Hejtman Jiří Zimola nechtěl probíhající jednání komentovat. 

Foto Jan Luxík

Štítky Jiří Zimola, Radka Maxová, Andrej Babiš, koalice, ANO 2011, ČSSD, Jihočeský kraj, Drbna.cz, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Zimola jednal o koalici s Babišem. Můžu si to vykládat, jak chci, říká Maxová  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.