Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2016: K podpisu smlouvy mezi ČSSD, ANO a Jihočechy 2012 by mohlo dojít příští týden

Už jen detaily brání podepsání koaliční smlouvy mezi ČSSD, hnutím ANO a Jihočechy 2012. Tato trojkoalice by měla být v letech 2016 až 2020 hybnou silou Jihočeského kraje. Hejtmanem zůstane Jiří Zimola (ČSSD), jeho první náměstkyní bude Lucie Kozlová (ANO).

Všechny tři strany, respektive hnutí jsou předběžně dohodnuty na rozdělení postů v Radě kraje. V čele bude pokračovat Jiří Zimola, který se stal jedním z vítězů voleb nejenom v Jihočeském kraji, ale v rámci celé republiky. Jeho pravou rukou bude Lucie Kozlová z hnutí ANO. „Post první náměstkyně jsme logicky nabídli jako vítěz voleb druhé straně,“ doplňuje Zimola.

Poměrové obsazení v radě bude 5 – 5 – 1. Sociální demokracie kromě postu hejtmana obsadí pozici náměstkyně pro zdravotnictví, kterou bude nadále zastávat Ivana Stráská, náměstkem pro regionální rozvoj zůstane Jaromír Slíva a také Jaromír Novák setrvá ve funkci radního pro finance a majetek kraje. „Pátým neuvolněným radním by mohl být zvolen bývalý náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch,“ nastiňuje Zimola.

Také hnutí ANO obsadí pět míst v Radě kraje. Mimo již zmíněnou první náměstkyní pro sociální věci a školství Lucii Kozlovou, budou jejími členy Jan Kubík jako radní pro dopravu a František Konečný, Petr Novák a Petr Kalina jako neuvolnění radní. Za Jihočechy 2012 by měl být uvolněným radním pro zemědělství lídr Pavel Hroch. Jeho partaj ale podmiňuje účast v koalici zapracováním návrhů do smlouvy. „Je to pro nás stěžejní podmínka, do koalice chceme vstoupit jako respektovaný a rovnocenný partner,“ říká předseda Jihočechů 2012.

Další setkání všech tří vyjednávacích týmů se již neplánuje, úpravy koaliční smlouvy jsou řešeny prostřednictvím e-mailové komunikace. „Podpoříme to, co bylo dojednáno minulý čtvrtek, jen je potřeba přepracovat koaliční smlouvu. Ještě musíme dojednat jeden dva detaily se sociálními demokraty ohledně zdravotnictví,“ říká krajská předsedkyně hnutí ANO Radka Maxová.

K podepsání koaliční smlouvy by mohlo dojít během příštího týdne, patrně někdy v jeho první polovině. „Chci věřit, že by to mohlo být finální. Termín podpisu zatím nemáme, ale ustavující zastupitelstvo, které bylo svoláno na 3. listopadu, platí,“ dodává hejtman. 

Foto Jan Luxík

Štítky ANO 2011, ČSSD, Jiří Zimola, Lucie Kozlová, koaliční smlouva, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Jaromír Slíva, Jaromír Novák, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: K podpisu smlouvy mezi ČSSD, ANO a Jihočechy 2012 by mohlo dojít příští týden  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.