Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANO chce jednat o koalici s hnutím Občané pro Budějovice a s ODS

Nově zvolení zastupitelé vítězného hnutí ANO chtějí v Budějcích vytvořit velkou koalici s hnutí Občané pro Budějovice a ODS. Zatím ale není nic rozhodnuto. S lídry stran hnutí ANO zatím jedná.

"Společně s nově zvolenými zastupiteli našeho klubu jsme bavili o tom, že by bylo dobré s našimi možnými koaličními partnery vyjednat partnerství velké, trojčlenné koalice. Budeme tedy jednat s hnutím Občané pro Budějovice a s ODS. Lídrům těchto stran jsme to sdělili a čekáme na jejich reakci,“ řekl k povolebním jednáním dosavadní primátor Jiří Svoboda.

Jednání s HOPB už má ANO za sebou, s ODS by se podle Svobody měli sejít tento pátek. „S Občany pro Budějovice jsme se bavili, ladili jsme nějaké programové body,“ uvedl Svoboda.

Informaci o jednání vítězné strany s hnutí Občané pro Budějovice potvrdil i lídr Juraj Thoma„Ano, nad nějakými programovými tezemi jsme se potkali, nenašli jsme stoprocentní shodu, ale jednání jsou ještě opravdu otevřená,“ řekl. Dodal také, že je to stále jen jedna z možných variant.

ČTĚTE TAKÉ: Vítězné strany už mají za sebou společná jednání. Jsme zatím otevřeni všem možnostem, říká lídr ANO Jiří Svoboda 

ODS by se navrhované koalici nebránila. „Jsme ochotní účastnit se koalice, ve které se shodneme na základních bodech, kterými jsme se našim voličům zavázali,“ řekl k návrhu lídr ODS Martin Kuba. Vše ale podle něj závisí až na jednání s ANO. „Sešli jsme se zatím jen s TOP 09, uvidíme, co přinesou jednání s ANO. Rozhodnuto zatím není nic,“ dodal Kuba.

Obě strany ale od začátku odmítají koaliční uspořádání s KSČM. Jasněji by tedy mohlo být na konci týdne, až se všechny zmiňované strany potkají.

Hnutí ANO 2011 získalo v zastupitelstvu celkem 12 křesel. Občané pro Budějovice získali 9 mandátů, ODS o jednoho zastupitele méně. Případná koalice by tak získala 29 z 45 zastupitelů. 

V zastupitelstvu získali po volbách šest křesel Piráti, čtyři křesla komunisté a p třech Čisté Budějovice a STAN a Společně pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL.

Foto Redakce

Štítky volby, politika, koalice, ANO, ODS, HOPB, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Jiří Svoboda, České Budějovice, Martin Kuba, křeslo, TOP 09, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO chce jednat o koalici s hnutím Občané pro Budějovice a s ODS  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.