Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Ve Strakonicích se střetnou v druhém kole senátních voleb Fiala a Peterka

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Strakonice podle propočtů postoupili Tomáš Fiala (za ODS) a Luboš Peterka (za KDU-ČSL). Fiala má nyní 28 procent hlasů, druhý Peterka má 15,06 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 35,33 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů. Dosavadní senátor Karel Kratochvíle (ČSSD) neuspěl, dostal 8,93 procenta hlasů.

DRUHÉ KOLO: Tomáš Fiala (27,84 %) a Luboš Peterka (15,01 %)

Tomáš Fiala (63; nestraník za ODS) - Lékař, ředitel a předseda představenstva Nemocnice Strakonice. Narodil se 25. března 1957 ve Strakonicích. Vystudoval dětské lékařství na 2. LF UK v Praze. Později si doplnil ekonomické a manažerské vzdělání na Newton College v Praze a na Univerzitě Auburn v USA.

Do strakonické nemocnice nastoupil v roce 1983 jako dětský lékař. V roce 1997 se stal náměstkem ředitele a od roku 2003 je ředitelem nemocnice, která byla pod jeho vedením dvakrát vyhlášena Nemocnicí roku ČR.

V letech 1996 až 2001 též vykonával funkci externího garanta a primáře dětského oddělení Nemocnice Vimperk a v letech 2012 až 2016 byl místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Zasedá v Akademické radě Newton College, školské radě strakonické průmyslovky a je členem dozorčí rady Unie zaměstnavatelských svazů. Kromě toho byl 25 let klubovým lékařem týmu strakonických extraligových basketbalistek.

Je aktivním tenistou v roce 2014 vyhrál čtyřhru na mistrovství republiky v kategorii nad 50 let.

Je ženatý, má čtyři děti.

Luboš Peterka (55, nestraník za KDU-ČSL) - Starosta obce Radomyšl (od 2002). Narodil se 4. července 1965. Vystudoval obor ekonomika a řízení na Technické univerzitě v Liberci a obor bankovní management na Bankovním institutu. Zhruba 30 let pracoval v řídících pozicích v bankovnictví i ve výrobní a obchodní sféře.

Do zastupitelstva městyse Radomyšl byl poprvé zvolen v roce 2002 jako nestraník za Českou stranu národně sociální a následně byl zvolen starostou. V následujících volbách v letech 2006, 2010, 2014 a 2018 vždy uspěl na kandidátce s názvem Nestraníci.

Peterka je mimo jiné předsedou Spolku pro obnovu venkova Jihočeského kraje, členem celostátního předsednictva tohoto spolku, členem Sportovní komise Jihočeského kraje, komise Programu obnovy venkova Jihočeského kraje, členem předsednictva Svazu měst a obcí okresu Strakonice, Svazku obcí Blatenska a Regionální stálé konference pro území Jihočeského kraje.

Je ženatý.

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, volby, senát, Strakonice, Luboš Peterka, Tomáš Fiala, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, KDU-ČSL, Karel Kratochvíle, ČSSD, nemocnice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Ve Strakonicích se střetnou v druhém kole senátních voleb Fiala a Peterka  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.