Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud odmítl návrh na neplatnost voleb na jihu Čech

Českobudějovický soud odmítl návrh na neplatnost krajských voleb na jihu Čech. Označil jej za anonym, který proto nelze projednat. Informoval o tom dnes na své úřední desce. Návrh podalo poštou Občanské sdružení obce Zbelítov a poukazovalo na to, že na kandidátní listině číslo 7 používají někteří kandidáti titul inženýr, aniž jej skutečně dosáhli.

Zbelítov je malá vesnice na Písecku. Žije v ní 349 obyvatel. Občanskému sdružení obce se nelíbilo, že na kandidátní listině číslo 7 používali někteří kandidáti titul inženýr, i když ho skutečně nemají. Soud ale návrh odmítl.

Uvedl, že na obálce návrhu bylo uvedeno Občanské sdružení obce Zbelítov. Pod textem pak stál nečitelný podpis a k tomu občané obce Zbelítov. „Na podání není uvedena žádná doručovací adresa podatele, ani nejsou označeni další účastníci řízení," stojí v usnesení soudu.

Dnes krajský soud obdržel poštou ještě jeden návrh na kontrolu platnosti voleb. Není ale jasné, zda se jím bude zabývat. Lhůta pro podání stížností na volby totiž končila v pátek v 16 hodin.

Podepsaná koalice

V Jihočeském kraji zvítězilo ve volbách hnutí ANO. Těsně za ním zůstala Občanská demokratická strana. Oba subjekty tak získaly v pětapadesátičleném zastupitelstvu po 12 mandátech. S devíti křesly se do zastupitelstva dostali Piráti, se sedmi společně TOP 09 a KDU–ČSL, šest mandátů získala ČSSD, pět STAN a čtyři Jihočeši 2012.

Na konci minulého týdne podepsala koaliční smlouvu ODS s TOP09 a KDU–ČSL, ČSSD a Jihočechy 2012. Ustavující zastupitelstvo by se mělo konat distančně 29. října.

 

VOLBY 2020: Na jihu Čech vznikla nová koalice. V rukavicích smlouvu podepsaly čtyři strany

ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Tak vypadá nové vedení Jihočeského kraje na následující čtyři roky. Strany dnes v rukavicích podepsaly na budějckém výstavišti koaliční smlouvu. Novým hejtmanem bude lídr ODS Martin Kuba.

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky Jihočeský kraj, VOLBY2020, volby, politika, zastupitelstvo, krajský soud, Zbelítov, Česko, občanské sdružení, ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, okres Písek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

takhle vidíme zkorumpovanný soud

Pondělí, 19. října 2020, 19:03Odpovědět

Soud odmítl návrh na neplatnost voleb na jihu Čech  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.