Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kdo povede budějckou radnici? O některých jménech je jasno

České Budějovice budou mít poprvé v historii primátorku. Kdo doplní v radě Dagmar Škodovou Parmovou (ODS)? Na kompletní rozložení sil si musí občané ještě nějaký čas počkat, o některých postech a jménech je ale už teď jasno.

Budějce povedou ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Primátorkou bude poprvé žena

Zástupci ODS, Společně pro Budějovice, Pirátů a Jihočechů dnes podepsali memorandum, které deklaruje vznik vládnoucí koalice v Českých Budějovicích. Primátorkou se poprvé v historii Českých Budějovic stane žena, bude jí Dagmar Škodová Parmová....

Zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a Jihočechů 2012 včera večer podepsali memorandum o vytvoření koalice. V zastupitelstvu mají nejtěsnější možnou většinu 23 křesel. 

Hejtman Martin Kuba (ODS) jako člen vyjednávacího týmu včera nastínil složení v radě města. „Budeme mít sedm radních, Společně pro Budějovice budou mít dohromady s Piráty tři radní, to znamená každý jednoho a o ten třetí post se budou střídat po dvou letech. Chtěli jsme tento krok udělat proto, abychom ty počty co nejvíc vyrovnali. Začínat budou Piráti. Jednoho radního bude zastávat Martin Maršík za Jihočechy,“ popsal.

Jisté je, že primátorkou se stane děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Škodová Parmová. Tu za ODS doplní Petr Maroš, který se stane jako neuvolněný 1. náměstkem primátorky. Budějcké Drbně to dnes potvrdila Škodová Parmová. 

Ve vedení radnice bude také lídryně Pirátů. „V jedenáctičlenné radě Českých Budějovic, tedy vedení města, budeme mít Zuzanu Kudláčkovou jako náměstkyni primátorky a Svatomíra Mlčocha jako radního,“ vzkázali českobudějovičtí Piráti na svém facebookovém profilu. Zuzana Kudláčková by měla mít funkci uvolněnou stejně jako dosavadní náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). 

Nové vedení města předpokládá, že kromě primátorky budou tři uvolnění a dva neuvolnění náměstci. Momentálně mělo město pět uvolněných náměstků, ale velkou část volebního období jich bylo šest. „Výrazně tím snížíme náklady, protože ušetříme měsíčně zhruba 160 tisíc korun," dodal Kuba. 

VOLBY 2022: Na prvním místě je doprava. Vyjednávat začneme hned, říká lídryně vítězné ODS v Budějovicích

Po 20. hodině si připila se svými spolustraníky a krátce na to už ji začali oslovovat ostatní lídři. Dagmar Škodová Parmová dovedla ODS k vítězství v Českých Budějovicích. Pro Budějckou Drbnu v sobotu večer při rozhovoru zhodnotila výsledky,...

Zástupci stran a hnutí nyní vytváří koaliční smlouvu. Při jejich podpisu by měli prozradit konkrétní složení v radě města. Pak bude také jasné, kdo si vezme na starost jednotlivé gesce. Například Dagmar Škodová Parmová už před volbami avizovala, že ODS stojí o dopravu. V povolebním rozhovoru pro Budějckou Drbnu zmínila kromě dopravy také finance. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, politika, volby, radnice, primátorka, ODS, Česká pirátská strana, Martin Kuba, TOP 09, KDU-ČSL, Zuzana Kudláčková, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo povede budějckou radnici? O některých jménech je jasno  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.