Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Evropské volby v Jihočeském kraji vyhrálo ANO, účast byla 36,78 procenta

Evropské volby v Jihočeském kraji vyhrálo hnutí ANO před koalicemi Spolu a Přísaha s Motoristy. Na čtvrtém místě skončila koalice Stačilo! v čele s KSČM. Pětiprocentní hranici překročili ještě Starostové, SPD s Trikolorou a Piráti. Ostatní kandidující seskupení v jižních Čechách neuspěla. ANO tak obhájilo vítězství v kraji z roku 2019. Volební účast v jižních Čechách byla 36,78 procenta, skoro o osm procent vyšší než před pěti lety.

ANO získalo na jihu Čech 26,67 procenta hlasů. Koalice Spolu má 22,7 procenta hlasů. Na třetím místě je se ziskem 10,84 procenta hlasů Přísaha s Motoristy. Čtvrtá koalice Stačilo! dostala od jihočeských voličů 10,12 procenta. Starostové získali 7,65 procenta, SPD s Trikolorou 5,51 procenta a Piráti 5,04 procenta hlasů.

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

Z jihočeských kandidátů se do Evropského parlamentu nedoslat žádný z 30 uchazečů. Těsně utekl mandát prvnímu náměstkovi hejtmana Františkovi Talířovi (KDU-ČSL). „Co mám ve svém srdci? Obrovskou vděčnost a obrovský pokoj. Vděčnost každému z vás za to, co jsme mohli v posledním roce prožít. Vděčnost za všechna ta setkání, rozhovory, debaty i kampaň samotnou. Za vztahy, které jsme navázali. A pokoj z toho, že jsme udělali všechno, co bylo v našich silách - a teď je potřeba výsledek přijmout. Já ho přijímám a rovnou říkám - jedeme dál! Díky moc za obrovskou důvěru, kterou jste mi svěřili,“ napsal na svém Instagramu.

Před pěti lety vyhrálo evropské volby v kraji hnutí ANO, získalo 21,5 procenta hlasů. Druhá ODS oslovila 14,4 procenta voličů. Třetí Piráti získali 13,7 procenta, koalice STAN a TOP 09 dostala 11,3 procenta. Pátá skončila SPD s 9,2 procenta hlasů. KSČM dosáhla na 7,79 procenta a KDU-ČSL na 6,6 procenta hlasů.

České europoslance si lidé mohli letos vybrat z nabídky 30 stran, hnutí nebo jejich koalic, které měly dohromady 674 kandidátů. Češi ve volbách, které se konaly v pátek a v sobotu, rozhodovali o přeobsazení 21 křesel v Evropském parlamentu, ve kterém je celkově 720 křesel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, čr, eu, evropská unie, evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropské volby v Jihočeském kraji vyhrálo ANO, účast byla 36,78 procenta  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.