Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekNeděle, 7. února 2021, 09:54
Doba covidová je nelehká, restaurace jsou zavřené a do školy žáci nemohou chodit. Distančně se především v odborných předmětech těžko vyučuje. Přesto škola našla způsob, jak gastronomické znalosti nejen opakovat, procvičovat, ale i dostat k žákům nové poznatky.
Aktivní účast pedagogů i žáků na projektu Kulinářské umění umožnila vyplnit prázdné místo ve vzdělávání, které vzniklo v době koronavirové. Jak krájet nožem? Jak udělat bešamel? Jak vykostit kuře nebo rybu? Jak “postavit“ nový koktejl? Žádný problém. Vše je názorně vysvětleno v jednotlivých lekcích, jejichž autorem je Jiří Roith se svými spolupracovníky. Nenásilnou a velmi srozumitelnou formou umožňuje prostřednictvím školního on-line prostředí seznámit žáky na dálku s kulinářskými technikami. Po nich následuje „praktické využití“. Teď už je na samotném žáku, jak k lekci přistoupí a zda si předvedenou kulinářskou techniku vyzkouší. Na pedagogovi je následující fáze v podobě zkušebního testu a prověření, jak se žáci s výukou popasovali ve formě praktických výrobků v době, kdy bylo již praktické vyučování povoleno. I doma v kuchyni je vaření povoleno, on-line přenos umožní i zkontrolovat technologický postup. Pouze ochutnat může jen žák, maminka nebo někdo jiný z rodiny.
Žáci oboru Gastronomie, Hotelnictví a Kuchař – číšník se lekcí aktivně účastnili už v jarním období a do současnosti plynule pokračují v těchto lekcích. Navíc se s nabídkou pomoci ozvali i odborníci v oblasti gastronomie a uspořádali ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou lekce on-line ze svých restauraci. „O nastupující generaci je třeba se starat,“ říká Jan Krob, majitel Fine Food Academy, který podporuje školní talenty a sám se několika z nich aktivně věnuje.
Přestože vyučování probíhá, je to už dlouhá doba, kdy jsou pedagogové i žáci uzavřeni ve vzdělávací bublině a všichni touží setkat se v kuchyních, u baru a ve všech odborných učebnách a předvést, co během distančního vzdělávání zvládli. Dát svým spolužákům a pedagogům ochutnat koktejl, který vymysleli a sestavili, vytvořit slavnostní menu a skutečně si ho ve školních kuchyních uvařit s pomocí všech technických zařízení, která ve škole jsou, a připravit slavnostní tabuli pro jeho konzumaci.
Pedagogové i žáci by rádi předávali své zkušenosti i mladším nastupujícím ročníkům. Proto se těší, že o školu neztratí zájem všichni ti, kteří budou hledat uplatnění v gastronomii a hotelnictví a současná situace je od jejich rozhodnutí neodradí. I když je škola veřejnosti uzavřena, pořád se v ní něco děje. O tom se mohou zájemci přesvědčit na školních webových stránkách, kde jsou i virtuální dny otevřených dveří, které připravili žáci školy se svými pedagogy. Je na co se těšit, práce nás stále baví.Chceš nám něco sdělit?Napiš nám
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.