Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Drbna z místa: Pěší rota brigádního generála Františka Vávry odjela na cvičení Ample Strike 2016

Cvičení Ample Strike 2016 se letos zúčastní na 1500 vojáků ze 17 armád aliančních a partnerských zemí. Účastnit cvičení se budou i aktivní zálohy, a tak dnes v půl deváté ráno nastoupila k odjezdu i jihočeská pěší rota brigádního generála Františka Vávry.

08:25 – Přicházím na Krajské vojenské velitelství v Žižkově ulici. Mnohokrát jsem šel kolem, ale co je za železnými vraty jsem jenom tušil. Nyní ale přicházím na vybetonovaný dvorek, na kterém už je nastoupena celá rota záložáků. Říkám si, jestli nejdu pozdě, jelikož všichni jsou na místě a nic se neděje. Nejdu, to se jen čeká na přesný čas.

08:30 – „Pozor!“ Zazní první rozkaz a celá rota se okamžitě napřímí. Následuje několik dalších rozkazů. „Vlevo v bok! Vpravo v bok! Vlevo hleď! …“ Mě osobně vojna minula, a tak mě překvapuje s jakou razancí jsou rozkazy udělovány, a jak se rozléhají prostorem.

08:33 – K vojákům promlouvá ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice, podplukovník Alois Urban a vítá hosta, kterým je hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Nastává chvíle na povyšování. Vyvoláno je několik jmen a jejich nositelé se téměř strojově posouvají před svou rotu. „Sloužím vlasti!“ odpovídají povýšení po předání nové hodnosti.

08:35 – Povýšení se zařazují zpět na svá místa a prostor dostává Jiří Zimola, který nejprve nostalgicky vzpomíná na léta strávená na vojně, poté samozřejmě přeje jihočeským záložákům štěstí. Navíc přináší překvapení. Na každého z jednatřiceti vojáků, kteří se zúčastní cvičení Ample Strike 2016 bude po příjezdu čekat kniha Moravská brigáda. Druhým překvapením byl návrh nového odznaku roty, který hejtman předal podplukovníku Urbanovi, který slíbil, že udělá vše proto, aby byl oficiálně zapsán.

08:40 – Oficiální část je u konce. Vše proběhlo rychle a hladce. Vojáci ještě dostávají praktické pokyny ohledně stravy, ubytování a podobně. Následně se vydávají směrem k autobusu a nasedají.

 

Autoři | Foto

Štítky František Vávra, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drbna z místa: Pěší rota brigádního generála Františka Vávry odjela na cvičení Ample Strike 2016  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.