Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nad Českem proletěl bolid. Dva největší kusy by měly ležet v Českých Budějovicích

V neděli 3. prosince večer krátce po čtvrt na sedm ozářil především jižní část Čech velmi jasný meteor. Kvůli špatnému počasí ale zůstal téměř bez povšimnutí. I přesto si dva náhodní pozorovatelé úkazu všimli, zaznamenán byl i speciálními přístroji, které jsou rozmístěny po celé České republice. Dva větší kusy bolidu měly podle vědců dopadnout přímo v Českých Budějovicích.

Přesně v 18 hodin 15 minut a 20 sekund vstoupil do zemské atmosféry meteoroid o hmotnosti přibližně 6 kilogramů a začal svítit ve výšce 78 kilometrů nad Veselím nad Lužnicí. Těleso se v té době pohybovalo rychlostí 13,4 kilometru za sekundu, celou světelnou dráhu dlouhou 63 kilometrů uletěl za bezmála 5 sekund a pohasl ve výšce pouhých 21 kilometrů vysoko jihozápadně od obce Hosín u Českých Budějovic.

Víme, že kromě hlavního kusu došlo k pádu ještě jednoho relativně velkého meteoritu o hmotnosti přibližně 250 gramů a několika výrazně menších gramových až desetigramových meteoritů. Zatímco dopadová oblast dvou větších kusů leží přímo v Českých Budějovicích, přesněji v oblasti sídliště Máj a Na Zavadilce a v jižní části přírodní rezervace Vrbenské rybníky, tak malé meteority mohou být mnohem dál až u obcí Úsilné a Libníč,“ uvedli vědci z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.


Znázornění pádových oblastí pro dva největší meteority. Foto: Google/ Astronomický ústav AV ČR

Podle vědců mohl mít dopad meteoritu přímé svědky. Bolid sice nebyl z Českých Budějovic, vzhledem k zatažené obloze, viditelný, ale samotný pád meteoritu na zem je podle nich předcházen zvukem slyšitelným po dobu několika sekund do vzdálenosti zhruba sta metrů od místa dopadu. Svistot je pak následován tupou ránou způsobenou nárazem meteoritu na zem.


Meteorit Stubenberg- ukázka, jak by mohl vypadat meteorit v Českých Budějovicích. Foto: P. Spurný.

Autoři | Foto Astronomický ústav AV ČR

Štítky meteorit, bolid, České Budějovice, úlomky, Česko, Google, Akademie věd České republiky, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Veselí nad Lužnicí, Rudolf Karel Zahálka, Hosín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Českem proletěl bolid. Dva největší kusy by měly ležet v Českých Budějovicích  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.