Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ředitelka z budějcké školy E. Pittera odstupuje. Na její místo bude vypsáno výběrové řízení

Spor některých rodičů a ředitelky v budějcké školce E. Pittera je „téměř“ u konce. Ještě, než stihla Česká školní inspekce předat magistrátu výsledky kontroly, kterou ve školce provedla, rozhodla se ředitelka Ivana Klomfarová ze své pozice odstoupit.

Současná ředitelka se podle náměstka primátora Viktora Vojtka rozhodla odstoupit v minulém týdnu. Ve vedení ji od července nahradí současná zástupkyně. Na místo ředitele bude podle Vojtka vyhlášen klasický konkurz. „Za odstoupením paní ředitelky stojí v podstatě všechny ty okolnosti, které se kolem případu sešly. Velmi těžce nesla mediální tlak. Navíc kontroly, které provedl magistrát, zjistily stejná pochybení jako Česká školní inspekce,“ popsal Vojtko.

ČTĚTE TAKÉ: Problém s ředitelkou v budějcké školce řešila i školní inspekce. Rodiče chtějí její odvolání

Samotná ředitelka už se k situaci nechtěla vyjadřovat. „Myslím, že už toho bylo řečeno dost. Už to nechci nijak komentovat,“ řekla Ivana Klomfarová, která na pozici ředitelky k 30. červnu končí.

Česká školní inspekce vyhodnotila tři z pěti bodů jako důvodné

Kvůli vyhrocené situaci vznikla i petice, kterou podepsalo více než 70 rodičů. Upozorňovali v ní na rušení zavedených kroužků, neplnění přímé pedagogické práce, špatnou komunikace s rodiči i zaměstnanci, neustálé přerozdělování dětí ve třídách nebo nedostatečné personální zajištění školky.

Z pěti bodů stížnosti byly tři vyhodnoceny jako důvodné. „Potvrdil se nesprávný postup ředitelky školy při spolupráci se školským poradenským zařízením včetně komunikace s ním, dále Česká školní inspekce zjistila, že u ředitelky školy není vedena evidence přímé pedagogické činnosti, u všech ostatních pracovnic ano, a neplnění přímé pedagogické činnosti ředitelkou školy bylo jednou z příčin spojování tříd. To potvrzuje i vysoký počet přespočetných hodin u učitelky pracující s ředitelkou školy ve třídě. Byly potvrzeny nedostatky v komunikaci ředitelky školy uvnitř školy (nedostačující předávání informací, neprofesionální a nevhodné jednání) i směrem k rodičům,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Nedostatečné personální zajištění školky a omezení doplňkových aktivit vyhodnotila inspekce jako nedůvodné. S výsledkem kontroly by měl podle Andryse dál pracovat magistrát. „Výsledek šetření stížnosti je podle zákona podkladem pro zřizovatele školy k dalšímu řízení a k přijetí opatření,“ dodal. 

Vzhledem k tomu, že současná ředitelka ze své pozice odstupuje, bude podle Vojtka na novém řediteli, aby zjištěné problémy napravil. „Zpětně už samozřejmě některé věci vyřešit nejde, ale půjde spíš o nastavení nových pravidel a narovnání těchto záležitostí od nového školního roku,“ uzavřel Vojtko.

Foto Jana Kroneislová

Štítky petice, školka, E. Pittera, Česká školní inspekce, magistrát, ředitel školy

Ředitelka z budějcké školy E. Pittera odstupuje. Na její místo bude vypsáno výběrové řízení  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.