Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeský policista, který měl při výslechu mučit muže, míří před soud

Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila v polovině září loňského roku stíhání dvou českobudějovických kriminalistů. Ti měli při výslechu údajně mučit dvaatřicetiletého Roma a nutit ho, aby se přiznal k činům, které nespáchal. O případu informovala Česká televize. Soud hrozí jen jednomu z dvojice původně obviněných kriminalistů. Druhý loni v prosinci spáchal sebevraždu a státní zástupce trestní stíhání zastavil.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů podala na konci května 2019 státnímu zástupci návrh na podání obžaloby a státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích podal obžalobu,“ uvedl pro Českou televizi státní zástupce Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

Dva policisté zadrženému romskému recidivistovi podle inspekce tvrdili, že je pachatelem několika krádeží. On tvrdil, že je nespáchal.

„Nejprve mělo dojít k vulgárním výhružkám a nátlaku na vyslýchaného muže. Poté došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře poškozeného a k opětovným vulgárním výhružkám a k agresivnímu nátlaku. To vše v úmyslu opatřit si nezákonným způsobem doznání. Dotyčný muž se následně doznal k jednání, kterého se nedopustil,“ uvedl loni v září ředitel GIBS Radim Dragoun. Generální inspekce bezpečnostních sborů má údajně o policejním násilí důkazy

Oba muži byli postaveni mimo službu. Jeden z obviněných kriminalistů nedokázal podle kolegů fungovat pod velkým nátlakem a na své chatě spáchal sebevraždu. Za napadení a vynucení přiznání policistovi hrozilo i osm let vězení. Vyšetřovatelé jej ale během případu obvinili ještě z dvou trestných činů, konkrétně z vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. A právě to bylo patrně impulsem k tomu, že si sáhl na život.

Muž, kterého kriminalisté zfackovali, notorický zloděj s přezdívkou „Kubánec“, je údajně známou postavou českobudějovického podsvětí. Za svoji dlouhou zlodějskou kariéru byl již patnáctkrát trestaný.

Při zvýšené trestní sazbě hrozí kriminalistovi, ze spáchání zločinu mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, až deset let vězení.

Foto pixabay.com

Štítky GIBS, obvinění, kriminalista, České Budějovice, soud, státní zástupce, Česká televize, Státní zastupitelství ČR, Radim Dragoun

Jihočeský policista, který měl při výslechu mučit muže, míří před soud  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.