Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město by mohlo pomoci malým a středním podnikatelům, uvažuje o odpuštění nájemného

Vedení Budějc se chystá pomoci malým a středním podnikatelům, kteří mají svou provozovnu v prostorách objektů spadajících do majetku města, a kteří byli kvůli nouzovému stavu nuceni zavřít své prostory k podnikání. Na jednání, které by mohlo proběhnout příští týden, se bude rozhodovat o konkrétní formě pomoci a jejím rozsahu. Pomoc by se měla týkat přibližně 180 provozoven.

Jak by měla konkrétní pomoc od města vypadat zatím není jasné. „Zřejmě bude potřeba nějak pomoci těm, na které nouzový stav dolehl. Bavíme se o nějaké slevě na nájemném nebo případně celém odpuštění, ale vše je věcí diskuze. Návrh musí samozřejmě projít orgány města. Zabývat se budeme i tím, že pokud má někdo prodejnu potravin, která funguje dál, tak tam není důvod k odpuštění nájemného. Ale pokud měl někdo holičství nebo pedikúru tak tam samozřejmě ten důvod je,“ uvedl primátor Jiří Svoboda. 

„Mám dvě provozovny. Jedna je celoroční na Piaristickém náměstí a druhá sezónní v Rožnově. Ve chvíli, kdy mám za dva provozy zaplatit určitou částku a z nuly výdělku bych měl zaplatit polovinu, tak to hrozně bolí. Dle mého by bylo nejlepší alespoň po dobu úplné karantény odpustit nájem celý. Než se provozovny vzpamatují, je to běh na šest měsíců. Vláda odsouhlasila, že nám odpustí zálohy na sociálním a zdravotním v délce půl roku. Pokud nás město ve svých prostorech chce udržet, mělo by nám jít na ruku stejným způsobem,“ uvedl jeden z podnikatelů.

Podle něj mu tržby klesly minimálně o 85 procent. „Prodej skrz výdejová okénka podle mě nemá smysl,“ uvedl.

Na jak dlouho dobu by se podnikatelům nájem odpustil nebo snížil zatím není jasné. Vše se bude odvíjet od toho, jak dlouho bude nouzový stav trvat. „Nevíme, jaké řešení nabídne například vláda nebo jestli se nějaký postup nebude řešit na úrovni kraje. Na základě pokynů ministerstva vnitra momentálně ani nezasedají příslušné orgány města a kraje,“ dodal primátor. 

V rámci kraje se podle tiskové mluvčí Hany Brožkové o regulaci nájemného jednat nebude. „Určitě nic takové řešit nebudeme. O tomto si rozhodují jednotlivé obce zvlášť,“ řekla Brožková

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nájem, České Budějovice, podnikatelé, jednání, nouzový stav, Jiří Svoboda, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město by mohlo pomoci malým a středním podnikatelům, uvažuje o odpuštění nájemného  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.