Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Policisté chytili u Nesměně kopáče vltavínů. S jejich dopadením pomohli psi

Na konci roku se podařilo jihočeským policistům vypátrat a chytit při činu dva mladé muže, kteří nedaleko Českých Budějovic nelegálně kopali vltavíny. S jejich dopadením nově pomáhali také policejní psi. O akci informoval na policejním webu mluvčí Jiří Matzner.

Muže ve věku 23 a 24 let chytili policisté u obce Nesměň na Českobudějovicku. Oběma mužům pomáhali při kopání další lidé, kteří hlídali terén. „Kopáče je potřeba přistihnout přímo při kopání v jámě. Oblast, kde nelegální činnost páchají, proto hlídají další lidé, kteří v okamžiku, kdy projede podezřelé vozidlo nebo se objeví náhodný kolemjdoucí, spouští poplach. Kopáči pak vše nechají v jámě a ukryjí se v lese,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Tentokrát policisté do akce zapojili také policejní psy. Podle Matznera zvolili méně nápadnou taktiku tichého přiblížení. „Z videozáznamu je zřejmé, že do posledních centimetrů neměl nikdo z „krtků“ o policistech ani zdání,“ dodal. V případě, že policisté zjistí, že jsou oba dopadení muži recidivisté, čeká je soud.

V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky krimi, policie, vltavíny, kopáči, dopadení, video, pes, České Budějovice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policisté chytili u Nesměně kopáče vltavínů. S jejich dopadením pomohli psi  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.