Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Památkáři dokončili opravu zámecké vodárny na Hluboké

Památkáři po necelém roce dokončili rekonstrukci zámecké vodárny v Hluboké nad Vltavou. Technická památka zásobuje zámecké zahrady užitkovou vodou od 16. století. Památkáři dnes před novináři spustili obě Francisovy turbíny z roku 1908. Náklady na opravu přesáhly pět milionů korun.

Ve vodárenské budově z roku 1735 opakované povodně narušily statiku. „Viditelným problémem byly značné trhliny v obvodovém zdivu. Části zdí se proto musely nově přezdít, každý kámen se musel znovu vyspárovat a zpevnit,” uvedl kastelán zámku Martin Slaba. Dodal, že opraváři postupovali co nejcitlivěji vůči původním dochovaným prvkům.

Hlavním důvodem rekonstrukce byla obnova materiálu. Při pracích restaurátoři narazili na dubové piloty z roku 1541, které nesly původní dřevěnou konstrukci s čerpacím systémem. Vodní čerpadla pohánějí dvě Francicovy turbíny s výškou tři metry. Obě turbíny se musely rozebrat a opravit, přičemž rotor každé má průměr 120 centimetrů. Od přelomu 70. a 80. let fungovala pouze jedna. Nyní je možné využít obě.

Největším problémem rekonstrukce byl nedostatek informací k původní technologii. „Oslovili jsme spoustu odborníků, ale nedostalo se nám odpovědí, které jsme potřebovali. Ty turbíny jsou přes 120 let staré a dohledatelných dat je málo,“ řekl tesař Zdeněk Vaindl, který se podílel na rekonstrukci původního čerpacího systému z roku 1908.

Lidé si barokní vodárnu prohlédnou v září ve Dnech evropského kulturního dědictví. „Bude to výjimečná událost, periodické prohlídky zatím neplánujeme,“ informoval Slaba.

Vodárna, kterou několikrát poničily povodně, zásobuje užitkovou vodou zámecké zahrady i kašny. Tlak osmi atmosfér žene vodu z Vltavy do výšky 70 metrů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky zámek, vodárna, Hluboká nad Vltavou, památka, rekonstrukce, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři dokončili opravu zámecké vodárny na Hluboké  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.