Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Státní památky navštívilo letos 4,6 milionu lidí, méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly od ledna do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. Nejsilnějším měsícem byl srpen, v němž na památky zamířilo přes 1,2 milionu zájemců. Loni to byl naopak z prázdninových měsíců červenec. Loni do konce října státní památky vidělo 5,3 milionu lidí a za celý rok je navštívilo 5,5 milionu zájemců. Letošní návštěvnost je tedy nižší než v přibližně stejném období loňského roku, výnosy ale rostou. Hlavní letošní sezona se chýlí ke konci, desítky hradů a zámků otevřou své brány ještě s adventním programem.

Podobný počet návštěvníků jako loni zaznamenal Národní památkový ústavu i v předchozích dvou letech. Podle dřívějšího vyjádření vedení ústavu může znamenat to, že se počet návštěvníků oproti předchozím rokům již nezvyšuje, že památky naplnily svou kapacitu. Platí to zejména u těch nejoblíbenějších, kde NPÚ chce dokonce návštěvnost regulovat, aby přílišná vytíženost památkám neubližovala. Ústav na některých památkách od letošního roku i kvůli regulaci počtu návštěvníků zdražil vstupné přibližně o deset procent.

I přesto, že je letos návštěvnost nižší, rostou výnosy. Proti loňsku vzrostly o 7,7 procenta na 543 milionů korun. Peníze se použily na opravy památek, restaurování mobiliáře a odstranění škod v parcích a zahradách, způsobených dlouhodobým suchem a škůdci. Část peněz směřovala na pokrytí nákladů spojených s růstem cen energií a zkvalitňování služeb pro návštěvníky.

Nejnavštěvovanějším objektem letošní hlavní sezony je zámek Lednice, který do konce září navštívilo bezmála 350 tisíc lidí. Druhé místo patří zámku Český Krumlov, na který zavítalo téměř 330 tisíc návštěvníků. Trojici nejnavštěvovanějších památek již tradičně doplňuje zámek Hluboká s návštěvností přesahující 250 tisíc lidí. K hranici 200 tisíc návštěvníků se blíží hrad Karlštejn, hranici 100 tisíc návštěvníků překonaly zámek a zahrady v Kroměříži, zámky Valtice a Konopiště a hrady Trosky a Bouzov.

„Máme za sebou další úspěšnou sezonu, daří se nám udržovat zájem návštěvníků o naše památky a zároveň zvyšovat vlastní výnosy, díky kterým můžeme památky obnovovat i zlepšovat kvalitu služeb. Daří se nám také regulovat návštěvnost na nejvytíženějších památkách a naopak zviditelňovat ty méně známé, na což se chceme zaměřit i v dalších letech," uvedla dnes ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky památky, zámek, návštěvnost, Hluboká, Krumlov, Národní památkový ústav, Naděžda Goryczková

Státní památky navštívilo letos 4,6 milionu lidí, méně než loni  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.