Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českokrumlovská nemocnice modernizuje pavilon interny za 100 milionů korun

Českokrumlovská nemocnice letos zahájí rekonstrukci interního pavilonu D. Modernizace budovy, která potrvá dva roky, si vyžádá 100 milionů korun. Z velké části náklady uhradí Jihočeský kraj, jenž je jediným akcionářem nemocnice. Záměr dnes schválili krajští zastupitelé.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) pavilon D rekonstrukci potřebuje. „Vzniknou tam i následná lůžka rehabilitace, fyzioterapie. Byl jsem se na ten projekt podívat a je velmi dobře připraven. Máme ve střednědobém výhledu tyto akce v rozpočtu připravené. Počítáme s nimi a kraj se na nich bude podílet. Částečně finance půjdou z hospodářského výsledku nemocnice a částečně k tomu pomůže kraj. Jedná se o důležité stavby a snažíme se postupně jihočeské nemocnice modernizovat," uvedl Kuba.

Rekonstrukce se týká mimo jiné modernizace technických rozvodů, jako elektrické sítě a kanalizace, sociálního a hygienického zázemí, nebo výměny podlah. Pavilon D vznikl v roce 1987 a podle vedení nemocnice už nevyhovuje aktuálním potřebám zdravotnictví. Nachází se v něm pokoje až pro pět pacientů a navíc velká část nemá vlastní sociální zázemí.

Českokrumlovská nemocnice v posledních letech investovala do modernizace areálu více než 200 milionů korun. Postupně postavila dva multifunkční pavilony, kde sídlí například onkologie, urologie, dětské oddělení a gynekologie. Naposledy loni dokončila rekonstrukci budovy, která slouží jako léčebna dlouhodobě nemocných (LDN). Modernizace interního pavilonu D je třetí etapou celkové obnovy nemocnice.

Krajští zastupitelé dnes také schválili modernizaci pavilonu patologie písecké nemocncie. Zrekonstruovat by se měly elektrické rozvody, vyměnit zastaralé chladící komory a obnoven bude také tepelný výměník. „Patologie v naší nemocnici je důležitá, jelikož se v tomto případě jedná o spádovou oblast nejen pro Písecko, ale také pro Prachaticko a Strakonicko. Navíc napříč krajem je patologů nedostatek a pro jejich další vzdělávání potřebujeme modernější laboratoř," řekl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan. Rekonstrukce pavilonu S má začít letos v srpnu a skončit v červnu 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jihnem.cz

Štítky nemocnice, Český Krumlov, modernizace, interna, Písek, patologie, pavilon, rekonstrukce, Jihočeský kraj, Martin Kuba, ODS, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českokrumlovská nemocnice modernizuje pavilon interny za 100 milionů korun  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.