Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U lipenské přehrady chystá investor rekreační komplex s více než stovkou domů

Nový rekreační komplex by mohl vzniknout na břehu lipenské přehrady. V Kovářově na Českokrumlovsku plánuje developerská skupina výstavbu více než stovky domů. Náklady na projekt nazvaný Vision přesáhnou miliardu korun. Novinářům to řekli zástupci skupiny Dorn Fussenegger. Starosta městyse Frymburk, pod který Kovářov spadá, se k projektu staví rezervovaně.

„Poloha se nachází přímo u lipenského jezera a každý dům bude mít skutečně velkoryse rozlehlý pozemek,“ řekl generální ředitel skupiny Lorenz Dorn-Fussenegger. Výstavba potrvá nejméně dva a půl roku a zatím není jasné, kdy přesně začne. „Ale do konce roku 2022 by měl být hotový první dům,“ přidal ředitel. Apartmány v podobných oblastech u lipenské přehrady stojí několik milionů korun.

„Upřímně se přiznám, že z podobných projektů nejsem úplně odvařený, Frymburk jde trochu jiným směrem, více se snažíme zaměřit na takzvaný lázeňský směr rekreace. Ale chápu, že investor reaguje na poptávku,“ sdělil starosta Frymburku Oto Řezáč. Pro něj je především důležité, aby vznikající komplexy negativně neovlivnily lipenskou přehradu a okolí.

Vznikne i přístav pro 39 lodí

„Proto musí takové projekty vždy splňovat požadavky spojené s odpady, to znamená, že požadujeme vždy vybudování čističky a potřebné infrastruktury,“ zmínil Řezáč.

Podobně postupuje i Povodí Vltavy, které lipenskou nádrž spravuje. „Výstavba rekreačních resortů nesmí mít v žádném případě negativní dopad na přehradu,“ reagoval mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Rekreační lokalita má vzniknout na ploše několika hektarů. Projekt počítá s investicí milionů korun do místní infrastruktury. Součástí bude přístav pro 39 lodí nebo čistírna odpadních vod.

„Chtěli bychom vytvořit místo, kde příroda a vodní plocha bude nedílnou součástí celého projektu a pro lidi na dosah ruky,“ sdělil Lorenz Dorn-Fussenegger. Podle něj Vision nabídne i desítky nových pracovních míst. Nezaměstnanost na Českokrumlovsku aktuálně dosahuje 3,9 procenta a je nejvyšší ze všech okresů na jihu Čech.

Zakladatel firmy má české předky

„Lipenská přehrada a okolí potvrzuje pověst magnetu na realitní investice. Jsme rádi, že novým majitelem projektu Vision je skupina Dorn Fussenegger. Spolupracujeme s ní už řadu let a její zaměstnanci patří na Lipně k těm nejzkušenějším profesionálům,“ zhodnotil předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Skupina v okolí lipenské přehrady podniká více než tři desetiletí. Založil ji Lukas Konrad Dorn Fussenegger, který má české předky. V polovině 90. let koupila skupina u přehrady první pozemky a postupně se v místě podílela na několika realitních projektech. Provozuje i lodní dopravu, na svých parnících Adalbert Stifter, Smetana a Vltava převeze po přehradě každoročně tisíce turistů.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky investice, stavby, rekreace, Kovářov, lipno, přehrada, šumava, Vodní nádrž Lipno, projekt, dům, Frymburk, okres Český Krumlov, Povodí Vltavy (státní podnik), Adalbert Stifter, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U lipenské přehrady chystá investor rekreační komplex s více než stovkou domů  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.