Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Až nahoru a po novém. Český Krumlov nechal vydláždit pěší stezku na Křížovou horu

Vedení českokrumlovské radnice nechalo vybudovat novou přístupovou cestu na oblíbené vyhlídkové a poutní místo na Křížové hoře. Areál z počátku 18. století hojně navštěvují turisté, ale i místní obyvatelé. Jejich pouť teď bude o něco pohodlnější. Těsně pod vrchol se dostanou po dva metry široké dlážděné stezce, do jejíž výstavby město investovalo přes tři miliony korun.

Nad Českým Krumlovem se už od počátku 18. století nachází poutní areál Křížová hora s kaplí svatého Kříže. Byť nespadá jako zbytek historického Krumlova pod světové dědictví UNESCO, mezi návštěvníky města se těší velké oblibě. A to zejména díky své jedinečné duchovní atmosféře a také krásnému výhledu na celé město a okolní krajiny. O celý areál, jemuž vévodí osmibokou barokní kaple se zde již několik let starají dva dobrovolníci a nadšenci v důchodovém věku Věra Petrovičová a Dalibor Uhlíř. Oba za svou činnost mimo jiné dostali před dvěma lety od vedení radnice Cenu města Krumlova. A přestože tohle jedinečné vyhlídkové místo láká mnoho návštěvníků, lidé se sem doposud dostali pouze po zarostlé polní cestě vedoucí po jednom z příkrých svahů.

Tomu je však nyní konec. Odteď mohou totiž návštěvníci horu zdolávat po zcela nové dlážděné cestě, kterou nechalo město vybudovat na místě původní stezky. Vede okolo tří výklenkových kaplí křížové cesty a poutníky zavede až ke štěrkové cestě vedoucí ke kapli svatého Kříže na vrcholu kopce. Poutníci si nyní výstup užijí za každého počasí.

„Místo je občany i turisty oblíbenou vyhledávanou lokalitou. Cesta nebyla ve všech svých částech dobře přístupná, za mokrého počasí se kvůli bahnu vycházka výrazně komplikovala. Nově obnovená přístupová cesta problémy s dostupností kaple na vrcholu vyřešila,“ podotýká Petr Pešek, vedoucí Odboru správy majetku a investic.

Nová dlážděná cesta je dlouhá bezmála tři sta metrů a široká je dva metry. „Stavba si vyžádala výkopové a povrchové úpravy terénu. Na nově vybudovanou podkladovou část byla uložena kamenná dlažba z lomeného kamene, kolem cesty budou vybudovány odtokové žlábky. Při vhodných povětrnostních podmínkách dojde ještě k úpravě okolí stezky zatravněním a srovnáním terénu. Vzhledem k tomu, že se jedná o stavbu trvalou, vybírali jsme kvalitní materiály, aby cesta vydržela očekávaný zájem návštěvníků,“ naznačuje Pešek. Celkové výdaje se vyšplhaly na částku 3,3 milionu korun.

Vedení krumlovské radnice také zdůrazňuje, že cesta je určená pouze pro pěší. Vjezd motorových vozidel na je zde zakázán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Křížová hora, Český Krumlov, radnice, kaple, Dalibor Uhlíř, Kaple svatého Kříže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až nahoru a po novém. Český Krumlov nechal vydláždit pěší stezku na Křížovou horu  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.