Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie vyšetřuje možný podvod ohledně sbírky ilustrací, kterou koupil Český Krumlov

Jihočeská policie vyšetřuje možné podvodné jednání v případu kolem sbírky dětských ilustrací, která je vystavená v areálu českokrumlovských klášterů. Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner to řekl ČTK. Radnice zatím nebude platit splátku 6,5 milionu korun, kterou by měla příští rok za nákup uhradit, řekl krumlovský starosta Alexandr Nogrády (ANO). Současní radní kritizují koupi sbírky za milion eur (nyní asi 24,5 milionu korun), poškodila podle nich finanční zájmy města. Bývalé vedení města, jež sbírku koupilo, to odmítá.

„Obecně můžeme potvrdit, že prošetřujeme možné podvodné jednání v souvislosti se sbírkou grafik a obrázků v Českém Krumlově," řekl Matzner. Vedení Krumlova v říjnu zpochybnilo znalecký posudek sbírky dětských ilustrací, o který teď vede spor s bývalým vedením města.

Koaliční zastupitel Jan Ungerman (Občané patrioti) koupil ilustraci Vlasty Baránkové za 4 500 korun, zatímco posudek ocenil podobnou ilustraci Baránkové na 2 200 eur (asi 54 100 korun). Bývalí radní chtěli sbírkou zvýšit návštěvnost klášterů, což se zatím nepovedlo.

„Dokud nebudeme mít výsledek policejního šetření, nebudeme nejspíš posílat další splátku, abychom neprohlubovali případnou další možnou škodu," řekl Nogrády. V rozpočtu pro příští rok počítá město se splátkou 6,5 milionu. Starosta dále řekl, že město zpřístupní sbírku policejnímu znalci, který kolekci ocení. Krumlov zatím za sbírku splatil necelých deset milionů.

Sbírka ilustrací je originál, tvrdí autoři. Krumlov dále zvažuje trestní oznámení

Sbírka dětských ilustrací za milion eur, kterou koupilo minulé vedení Českého Krumlova, je pravá, tvrdí skupina, která za projektem stojí. Reaguje tak na prohlášení radnice, která na posledním zasedání zastupitelstva řešila, že byla během nákupu...

Současné vedení města uvedlo, že koupí sbírky, kterou nesmí 50 let prodat, byli zastupitelé v době nákupu uvedeni v omyl. Již dříve někteří radní řekli, že mají podezření na podvod, zvažovali i trestní oznámení. Vadilo jim také to, že díla nemají certifikáty pravosti. Kurátor klášterů a bývalý místostarosta za SN-Město pro všechny Ivo Janoušek ale dříve řekl, že sbírku tvoří originální díla. „Pravost je doložitelná třeba nakladatelem, který díla vydával," řekl již dříve ředitel městského divadla Jan Vozábal, jenž se na nákupu sbírky podílel.

„Celé jsme to (nákup ilustrací) připravovali tak, abychom koupili něco, co má opravdovou hodnotu a co může pomoci klášterům. Žiju nadále v přesvědčení, že ta sbírka hodnotu má. Problém je v tom, co dělají naši nástupci, že tu hodnotu zpochybňují, mají na tom postavenou svou politiku. Myslím si, že to bohužel strašně ublížilo nejen sbírce a tomu, kdo nám sbírku prodal, ale i celému projektu. Já si žádné pochybení nepřipouštím, snažili jsme se tu věc připravit, jak jsme nejlépe mohli," řekl bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Míní, že podnět policii podalo nové vedení města, Nogrády to popřel. „Jsem zvědavý jak na policejní ohodnocení sbírky, tak i na to, jak byl připravený materiál pro zastupitele. Za mě v pořádku připravený nebyl. Přinejmenším nebyl připravený dostatečně odborně, pokud počítal s minimální (roční) návštěvností (klášterů) 15 000 lidí, a skutečnost je 3 500," řekl Nogrády.

Šéfem krumlovských klášterů bude prachatický exstarosta Malý, má snížit ztrátu

Krumlovští radní dnes schválili závěr komise, aby se ředitelem areálu klášterů stal bývalý prachatický starosta Martin Malý. Město chce zvýšit návštěvnost areálu, jehož roční ztráta je kolem 13 milionů korun.

Jde o víc než 600 ilustrací. Sbírku vlastnil Otakar Božejovský, spoluzakladatel švýcarského nakladatelství Bohem Press, od nějž město ilustrace koupilo a splácí mu je. Sbírka měla zvýšit návštěvnost klášterního areálu. Do galerie, kde ilustrace jsou, chodí kolem 3 000 lidí, zatímco v materiálech, jež dostali minulí zastupitelé, byl odhad roční návštěvnosti 15 000 až 30 000 lidí.

Pětiletá obnova klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století stála téměř 327 milionů korun. Areál funguje od listopadu 2015. Je v něm 260 místností, zahrnuje i téměř 9000 metrů čtverečních zahrad. Areál je dlouhodobě ztrátový. Roční ztráta klášterů je kolem 13 milionů korun. Roční náklady areálu jsou 18 až 19 milionů korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, správa, výtvarné, kriminalita, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyšetřuje možný podvod ohledně sbírky ilustrací, kterou koupil Český Krumlov  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.