Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ostatky 27 lidí našli archeologové při opravě parku. Zjišťují, proč byly za zdí hřbitova

Rozsáhlý archeologický výzkum přinesla revitalizace parku Na Rybníčku v Třeboni. Při ní našli archeologové kosterní pozůstatky 27 lidí. Zatím není jasné, proč byla těla za zdí hřbitova. Odpovědi mohou přinést antropologický výzkum či pátrání v archivech.

Odborníci prováděli u stavebních prací archeologický dohled. Město se totiž rozhodlo revitalizovat park Na Rybníčku, který se nachází nedaleko hřbitova. V průběhu akce se ale ukázalo, že se v místech poblíž hřbitova nachází hroby.

„Postupně jsme odkrývali jednotlivé hroby. Nakonec jsme zachytili celkem 27 lidských kosterních pozůstatků,“ uvádí pro Budějckou Drbnu Jan Kocina, archeolog z Muzea Jindřichohradecka.

Odborníky zarazilo právě to, že se těla nachází za hřbitovní zdí. „To není běžná záležitost. Když k takovému nálezu dojde, většinou je počet pozůstatků nižší. Traduje se, že takto byli pohřbívání například delikventi,“ zmiňuje Kocina.

Archeologové teď hledají odpovědi a pracují hned s několika teoriemi. Kromě toho, že mohlo jít například o zločince, je také možné, že byl dříve hřbitov větší. V úvahu také připadá scénář, kdy bylo nutné pohřbít větší počet lidí najednou například kvůli moru či jiné výjimečné události. V jednom z hrobů našli archeologové minci s rokem 1762, což může při výzkumu pomoci. 

Našli dvojhrob i tělo umístěné břichem dolů

Většinu zemřelých podle Kociny pohřbili standardním způsobem. Při výzkumu ale narazili archeologové na dvě výjimky. „Jedno tělo bylo uloženo břichem dolů, což je neobvyklé. Vypadá to, že se tak stalo úmyslně. Další zajímavou věcí byl dvojhrob, jedinci zřejmě zemřeli společně, a tak byli i pohřbeni,“ líčí Kocina.

Odborníci nyní budou hledat odpovědi mimo jiné na to, jak se těla na místo dostala. Kromě jiného je čeká pátrání v archivu, kde budou hledat písemné prameny, staré mapy a další dokumenty. Následovat bude také antropologický výzkum, který by mohl zjistit další informace o věku, nemocech či zraněních zemřelých. „Také jsme zachytili některé předměty, které by nám mohly pomoci s bližší datací a interpretací,“ dodává Kocina.

Hledat další informace nebude jednoduché mimo jiné kvůli tomu, že se místo v uplynulých stoletích významně měnilo. Dříve tam totiž byl rybník, který v 19. století dosahoval až ke hřbitovu. Podle něj se také jmenuje park Na Rybníčku.

„Měli jsme obavy, že se proměna parku výrazně zpozdí. Ten prostor je ale poměrně velký, a tak se při výzkumu firma přesunula do jiné části a pokračovala v práci. Možná dojde k nějakému drobnému zdržení, ale předpokládáme, že by mělo být hotovo koncem června,“ doplňuje starosta Jan Váňa (ODS). Investice město vyjde na zhruba 23 milionů korun.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Jindřichohradecka

Štítky hřbitov, kosti, výzkum, Třeboň, archeologie, historie, Jan Kocina, Muzeum Jindřichohradecka, Jan Váňa, ODS, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostatky 27 lidí našli archeologové při opravě parku. Zjišťují, proč byly za zdí hřbitova  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.