Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V opraveném renesančním domě vznikl nový kulturní prostor Třeboň 105

Filmy, divadla, menší koncerty a výstavy chce nabízet kulturní prostor Třeboň 105, který zahájil provoz. Jde o opravený renesanční měšťanský dům, kulturní památku. Náklady na obnovu přesáhly 40 milionů korun a výsledek si vysloužil nominaci na cenu Národního památkového ústavu (NPÚ). Nová letní scéna ve dvoře pojme až 100 diváků. Od 13. do 15. května bude víkend otevřených dveří.

Majitel domu Alexander Korb chtěl využít historické členění památky a přeměnit její zadní část a vnitřní dvůr na malou letní otevřenou scénu. „Primárním cílem bylo zachránit kulturní památku uprostřed centra historické Třeboně a současně tím provést přeměnu užití měšťanského domu na víceúčelový společenský prostor,“ řekl Korb. Přál si, aby se místo dalo snadno upravovat pro pořádání koncertů, divadel malých forem i projekce. Výstavy budou uvnitř, galerie začíná v bývalé jídelně.

Dům je na Masarykově náměstí, v historickém centru města. Patřil Korbově rodině, která ho dostala zpět v restituci po roce 1989. Na opravu získal dotaci 34 milionů korun z Evropské unie, téměř deset milionů investoval z vlastních peněz. Projektovalo se od roku 2016. Podle pravidel evropské dotace teď musí v památce pět let pořádat kulturní akce. Provoz chce Korb a jeho zatím pětičlenný tým hradit z výnosů bistra, pronájmu tří bytů a z grantů. „Po dvou letech útlumu kultury, po covidové pandemii víme, že start provozu bude obtížný, ale věříme, že lidé se zase k návštěvám kultury vrátí,“ řekl majitel.

První písemná zmínka o domu je podle Korba z roku 1589

Ve dvoře vznikl prostor pro promítání, divadlo i koncerty. Vnitřní prostory slouží jako malé projekční sály, původní podkroví se proměnilo v galerii, část interiéru funguje jako zázemí pro účinkující. Českobudějovická pobočka Národního památkového ústavu v roce 2021 projekt nominovala na cenu Patrimonium pro futuro, která připomíná to, co se v oblasti památkové péče podařilo.

„Některé prvky, například štukový strop, zdobné zábradlí schodiště do haly v patře, kovaná mříž, kamenné prvky včetně ostění či barokní dveře, vyžadovaly restaurátorský zásah. V půdním prostoru hlavního objektu, který bude sloužit potřebám galerie, byl ponechán původní krov posílený vložením nových krokví. Zadní klasicistní stavení nově slouží jako divadelní či hudební scéna a její zázemí je umístěno v patře i podkroví,“ popisují památkáří projekt na stránkách NPÚ, kde je možné si prohlédnout areál před a po rekonstrukci.

Třídenní zkušební provoz si majitelé zkusili loni na podzim, při promítání snímků z festivalu Anifilm. Nyní je v Třeboni 105 výstava Terezy Sýkorové a Terezy Příhodové Štětinové. Příští víkend se chystá akce Do dveří, vstupné bude zdarma.

První písemná zmínka o domu pochází podle Korba z roku 1589, kdy purkmistr psal žádost Vilémovi z Rožmberka, že pekař Říha je kvůli dluhům ve vězení a zda by se mohl jeho dům prodat. Později patřil Schwarzenbergům. Za komunismu v něm byly byty. Některé materiály na domě, jako třeba růžová žula, jsou v Třeboni jen tam a na zámku, zmínil Korb.

V Třeboni se nedávno otevřel i jiný kulturní prostor, Zámecká lékárna, jenž chce připomínat odkaz Petra Voka z Rožmberka. Oprava domu, který je národní kulturní památkou, vyšla na 140 milionů korun. Třeboň žije kulturou nejvíc přes léto, kdy do lázeňského města míří hodně turistů. Program připravují hudební festivaly Okolo Třeboně, Třeboňská nocturna, návštěvníky láká i vodnická slavnost Čochtanova Třeboň. Kulturní akce nabízí svým hostům i Slatinné lázně Třeboň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky ČR, kultura, stavby, památky, Třeboň, dům, Národní památkový ústav, divadlo, koncert, Alexander Korb, dvůr, výstava, kulturní památka, měšťanský dům, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V opraveném renesančním domě vznikl nový kulturní prostor Třeboň 105  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.