Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedinou obcí v jižních Čechách, kde nebudou volby, jsou Nevězice na Písecku

Jedinou obcí v Jihočeském kraji, kde letos nebudou komunální volby, jsou Nevězice na Písecku. Kandidovalo méně než pět lidí. Dnes to řekla vedoucí správního oddělení krajského úřadu Lenka Malovcová. Dosavadní starosta Vladimír Kyliánek (BEZPP) řekl, že od kandidatury odradily řadu lidí kritické názory obyvatel.

Obec se podle něj v končícím volebním období rozvíjela. Pozastaví se i plánovaná žádost o dotaci na kanalizaci. V obci se 142 obyvateli, kde bylo sedmičlenné zastupitelstvo, bude příští čtyři roky správce určený ministerstvem vnitra.

„Řada lidí, kteří to doposud dělali, tak po různých osočováních, že jsou podvodníci a kdesi cosi, ztratili chuť dál něco dělat. Za čtyři roky se tu toho udělalo tolik, že se to neudělalo za předchozích dvacet let. A jsou pořád rýpalové, kterým se to nelíbí, hledají různé blechy,“ řekl Kyliánek. Nikdo z kritiků nekandidoval, dodal. Podle něj kandidovali letos čtyři lidé.

Kyliánek nakonec kandidátku za sebe podal, ale zvažoval, zda pokračovat. Rozhodl se proto, že asi před měsícem získala obec stavební povolení na kanalizaci. Vedení Nevězic čekalo, až se otevře dotační program, chtělo požádat o dotaci. „Nerad odcházím od rozdělané práce. Jenom díky tomu jsem podal kandidátku znova, jinak bych do toho nešel,“ řekl Kyliánek. Odhad nákladů na kanalizaci byl 27 milionů Kč, stát proplácí zhruba 80 procent. O dotaci tak Nevězice nepožádají, protože nebudou mít zastupitelstvo.

V končícím volebním období upravila obec náves, vznikla plocha pro kontejnery na odpad, předělala se hospoda. „Kompletně od sklepa až po střechu jsme zrekonstruovali obecní vilu včetně fasády, jsou tam dvě bytové jednotky. Na obecním úřadu se dodělalo první patro,“ řekl Kyliánek. Starostou byl první volební období, před tím nebyl ani zastupitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Nevězice

Štítky ČR, volby, obce, Jihočeský, Nevězice, Jihočeský kraj, okres Písek, dotace, kanalizace, funkční období

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinou obcí v jižních Čechách, kde nebudou volby, jsou Nevězice na Písecku  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.