Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Písek vypíše počtvrté výběrové řízení na stavbu plaveckého stadionu

Písek vypíše počtvrté výběrové řízení na stavbu plaveckého stadionu. Předchozí tři tendry město zrušilo. Náklady na výstavbu stadionu činí téměř 500 milionů korun bez daně. Součástí projektu je i vybudování venkovního koupaliště nebo parkoviště.

„Je to definitivně poslední výběrové řízení na bazén, protože další už by nemělo cenu. Ale věřím, že tentokrát je jiná situace, a to z důvodu, že současný návrh má větší podporu zastupitelstva, než tomu bylo před tím," uvedl písecký starosta Michal Čapek (ANO).

Otázky kolem bazénu Písek město s 31.000 obyvateli řeší přes deset let. V roce 2013 se proto konalo referendum. Lidé v něm vyjádřili názor, že současný plavecký areál u Otavy z 80. let minulého století kazí vzhled historického centra města, a proto muselo město pro plánovaný nový bazén hledat jiné místo.

Nový plavecký stadion měl být v areálu bývalých Žižkových kasáren, ale nakonec radnice vybrala místo pod lesnickou školou. „Pokud bude výběrové řízení úspěšné, mohlo by se se stavbou začít ještě letos. Práce by měly trvat 20 měsíců, první plavce by tedy bazén mohl přivítat v roce 2026. Byl bych rád, kdybychom se se stavbou nového bazénu konečně pohnuli kupředu," řekl písecký starosta.

Ve vnitřní části nového stadionu bude sportovní plavecký bazén, dětský výukový bazén a relaxační bazén, vířivka a dojezdový bazén k tobogánu. Projekt počítá i s prostory pro wellness. Ve venkovním areálu bude kromě brouzdaliště také zábavní bazén.

Někteří zastupitelé v minulém roce navrhovali, aby se od stavby nového plaveckého stadionu ustoupilo kvůli vysokým nákladům a město spíš investovalo do modernizace současného bazénu u Otavy. Tento návrh však nezískal podporu a navíc byl v rozporu se závazným referendem z roku 2013, kdy lidé rozhodli, že plavecký stadion bude stát na jiném místě. „Mám už v hlavě určitou ideu, jak potom postupovat se stávajícím bazénem. Zajímavé by bylo například rekonstruovat tamní venkovní bazén a využívat jej. Ale je to zatím jen moje představa," řekl starosta. Taková verze by nebyla s referendem v rozporu, protože by zmizel krytý bazén, jehož stavba lidem vadí kvůli pohledu na historické centrum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Projektil Architekti

Štítky ČR, správa, stavby, bazén, Písek, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek vypíše počtvrté výběrové řízení na stavbu plaveckého stadionu  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.