Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turisté nesmí do části Boubínského pralesa. Hrozí pád suchých stromů

Návštěvníky Boubínského pralesa ohrožují stovky suchých stromů, které mohou spadnout na turistické stezky. Městský úřad ve Vimperku proto na žádost Lesů ČR rozhodl o uzavření některých tras. V roce 2004 tam při tragické události zemřela žena.

O omezení informovaly Lesy ČR na svém webu. V roce 2019 v Boubínském pralese gradovala kůrovcová kalamita a následkem jsou stovky suchých stromů. Teď proto hrozí jejich pád na turistické stezky, které vedou kolem oploceného jádra přírodní rezervace.

„Nabízí se tři varianty. Úplné uzavření okolí jádra pralesa, uzavření pouze části modré trasy, kde se zvýšil počet nebezpečných souší, nebo požádat o výjimku na kácení v lesích mimo původní bezzásahový prales,“ řekla Silvie Havlátková, náměstkyně ředitele Správy NP Šumava.

Bezzásahové plochy v Boubínském pralese se mohou rozšířit, naznačil výzkum

Správa NP Šumava informovala o výzkumu, který odhalil velmi staré dřeviny i mimo oplocené území této národní přírodní rezervace Boubínský prales. Podle odborníků by se tak bezzásahové jádro rezervace mohlo rozšířit.

Kácení není pravděpodobné, Správa totiž žádost Lesů ČR v roce 2016 zamítla s tím, že by to bezpečnost nezajistilo. Věc se proto řešila s Městským úřadem ve Vimperku a ten vydal opatření obecné povahy. To popisuje zákaz vstupu na část turistických tras a naučnou stezku. „Pro návštěvníky je uzavření tras nepříjemné. Musíme ale respektovat stanovisko související s ochranou území i bezzásahový režim,“ uvedl Miloš Juha, ředitel Lesního závodu Boubín.

Od 14. dubna proto platí zákaz vstupovat po modré a zelené turistické trase od rozcestí Amortovka směrem k Boubínskému jezírku. Není také možné chodit po modré trase od rozcestí Lukenské, Knížecí a Horní dlouhohřbetní cesty a po zelené trase vedoucí od loveckého zámečku směrem k rozcestníku Boubínský prales – severozápad.

„Je to velká škoda, protože Boubínský prales láká pravidelně velké množství turistů. V sezoně jich tudy projdou stovky za den. A myslím si, že uzavírka velkou část turistů od návštěvy Boubína odradí,“ reagoval pro ČTK za jihočeský Klub českých turistů Karel Markvart.

V Boubínském pralese platí zákaz vstupu na některé stezky.

„Na přístupové cesty lesníci umístili výstražné zákazové tabule a porušovat zákaz vstupu nedoporučují, aby se neopakoval příběh z léta 2004. Tehdy se na boubínskou centrální stezku zřítil v naprostém bezvětří suchý strom. Zasáhl ženu, která vedla za ruku malou dcerku. Dítěti se nic nestalo, ale ženě hrot zlomené větve propíchl hrudník a zemřela. Místo neštěstí dnes na Boubíně připomíná křížek u cesty,“ shrnula mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Čamra

Štítky Boubín, Boubínský prales, omezení, příroda, park, stromy, strom, Lesy České republiky, turistická stezka, Vimperk, Klub českých turistů, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté nesmí do části Boubínského pralesa. Hrozí pád suchých stromů  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.