Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vlčí smečka na Šumavě roztrhala daňky. Počet útoků klesá

Vlčí smečka roztrhala celkem čtyři daňky v Pravětíně na Prachaticku. Kromě policistů na místo vyrazili zaměstnanci Správy NP Šumava, kteří mají za úkol podobné události zadokumentovat. V tomto případě se však poškozený odškodnění nedočká.

K události došlo koncem minulého týdne. Chovatel do Pravětína zavolal policisty z Vimperka a oznámil, že do jeho obory v noci vtrhla vlčí smečka a roztrhala čtyři daňky. 

„Policisté na místě vše zadokumentovali, potvrdili podle stop na místě útok zvířete a přizvali na místo pracovníka CHKO Šumava,“ informoval policejní mluvčí Jiří Matzner

Budějcká Drbna se obrátila na Správu NP Šumava. V podobných případech zaměstnanci správy na místo události vyjíždí a zjišťují, zda došlo k útoku ze strany chráněného živočicha. Následně sepisují protokol pro poškozeného, který může žádat o náhradu škody. 

„Daňci měli být v oploceném výběhu, kam se vlci dostali, když pravděpodobně podlezli pletivo,“ řekl redakci mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

V tomto příapadě se však poškozený náhrady škody nedočká, nejde totiž o hospodářská zvířata. „Stávající zákon o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými druhy neumožňuje vyplácení náhrad ve farmových chovech. Připravuje se však jeho novela, která s možností vyplácení náhrad ve farmových chovech do budoucna počítá,“ řekla Budějcké Drbně Karolína Šůlová, mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Od roku 2017, kdy se na Šumavě utvořila první vlčí smečka v novodobých dějinách, vyjížděli zaměstnanci Správy NP Šumava k desítkám případů. Jejich počet ale podle Jana Dvořáka klesá. „Na začátku toho bylo více. Chovatelé totiž neměli dostatečné zabezpečení. Po každém útoku se situace mění a majitelé začnou dělat opatření, která útokům zabraňují,“ vysvětlil mluvčí. 

V minulosti správa parku půjčovala vybavení těm, kteří dostatečné zabezpečení neměli. Nyní už je situace jiná a řada z nich má stáda zabezpečená. Vlci ve velké míře útočí na ovce. V zimě je těchto událostí méně, protože je chovatelé neposílají na pastvy. Kromě toho se ale počet útoků neliší na základě ročního období. 

„Říká se, že příležitost dělá zloděje. Když vlci zjistí, že je někde nechráněné stádo či jiná kořist, využijí toho bez ohledu na roční období,“ dodal Dvořák. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky česko, jihočeský kraj, šumava, vlk, smečka, daněk, policie, správa, národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlčí smečka na Šumavě roztrhala daňky. Počet útoků klesá  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.