Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při záchraně lidského života rozhodují vteřiny, jednali jsme intuitivně, říkají strakoničtí policisté

Nebyl to jejich první zásah u člověka, který si chtěl vzít život. Většina z nich už něco podobného zažila. I přesto pro ně nejsou podobné zásahy rutinou. Dvaadvacetiletá žena chtěla ve Strakonicích skočit z balkonové římsy. Díky spolupráci městské a státní policie ve Strakonicích se podařilo mladou ženu zachránit.

K události došlo v úterý 30. července. „Když jsme přijeli na místo, viděli jsme ženu, která stojí na balkonové římse a chce skočit dolů. Vadilo jí, že tam bylo hodně lidí, tak kolega vykázal všechny z místa. Začali jsme s ní komunikovat a myslím, že se nám podařilo ji přesvědčit, aby neskákala. Hrozilo ale, že spadne dolů, protože byla hodně vysílená. Proto jsem se rozhodl vylézt po balkonech k ní. Kolega ji zatím dole uklidňoval,“ popsal Zdeněk Suchý od městské policie. 

Krátce po městské policii přijela na místo také hlídka státních policistů. „Po příjezdu na místo jsme viděli ručkujícího kolegu od městské policie, který mířil k ženě na balkonu. Ihned jsem se vydala do domu. Kolega pomáhal dole ženu uklidnit. Nahoru se mnou šla recepční, aby odemkla byt, ze kterého chtěla žena skočit. Po otevření jsme v podstatě vběhli do bytu k balkonu a na tři jsme s kolegou ženu přehodili zpět do bytu. Spadli jsme na zem a žena se začala hrozně třást. Byla epileptička," doplnila zásah státní policistka Kristýna Viehmannová, která slouží u policie deset let.


Ubytovna, kde se celá událost odehrála.

Tím ale práce policistů neskončila. Žena měla tak silný epileptický záchvat, že bylo téměř nemožné ji ošetřit. „Pomáhali jsme záchranářům ji držet. Měla ohromnou sílu, vlastně jsme každý museli držet jednu končetinu, aby se k ní záchranáři vůbec dostali,“ dodal Kristýnin kolega Jiří Pleskač. Později našli policisté v bytě, kde žena bydlela, spolykané prášky na epilepsii a vypitou lahev alkoholu.

Důvodem skoku měla být pravděpodobně nešťastná láska. „Lidé z jejího okolí nám potom řekli, že se nedávno rozešla s přítelem. Pořád opakovala, že to chce skončit, že nemá smysl žít,“ popsal Pleskač. 

Intuice a rychlé rozhodování

V takovýchto případech není podle policie čas na dlouhé přemýšlení a rozhodování. Vše musí jít rychle. „Jednali jsme intuitivně. Na římse byla žena, proto nahoru běžela kolegyně. Mohla s ní ihned komunikovat. Navíc má vzdělání z psychologie," vysvětlil Jiří Pleskač. Intuitivní jednání potvrzují i strakoničtí strážníci.

A co se děje po takovém zásahu? „No, vrátili jsme se zpět do práce. Řekli jsme si, že to byla úspěšná akce a každý jsme se rozjeli na svá stanoviště,“ směje se druhý zasahující strážník Martin Císař. U policie slouží osmnáct let.

Poděkování a odměna

„Nejen za naše oddělení, ale i za pana ředitele, jsem předával velké poděkování strakonickým kolegům. Oceněni budou i finančně. Ne pro každého je tato práce hrdinskou povinností. Někteří mají pocit, že se s takovýmto případem nemohou setkat, ale opak je pravdou. Situace se mění každým okamžikem, z každé služby se může stát lehký extrém, kdy policisté musí jednat okamžitě a s rozvahou. Strakonickým kolegům patří za tento čin ještě jedno velké díky,“ uzavřel policejní mluvčí Milan Bajcura.

Foto Jana Kroneislová

Štítky policie, krimi, záchrana života, Strakonice, římsa, balkon, obecní policie, Zdeněk Suchý

Při záchraně lidského života rozhodují vteřiny, jednali jsme intuitivně, říkají strakoničtí policisté  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.