Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V malochovu drůbeže na Strakonicku je nové ohnisko ptačí chřipky

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v obci Klínovice na Strakonicku. Bylo v něm 32 slepic, kachen i hus, některé uhynuly, zbylé veterináři utratili. Jde o vysoce patogenní ptačí chřipku typu H5N1, přenosnou na člověka, je to čtvrté letošní ohnisko nákazy v ČR. První letošní případ nákazy u volně žijících ptáků potvrdili veterináři u labutě ve středočeské Davli.

Do ochranného tříkilometrového pásma kolem ohniska v Klínovicích spadá několik velkochovů. Soupis malochovů bude muset udělat 37 okolních obcí, řekl dnes řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Chovatel z Klínovic nahlásil, že uhynulo šest ze 32 ptáků; tři slepice, dvě kachny a jedna husa. „Veterinární inspektoři zjistili na místě úhyn další slepice a klinické příznaky typické pro ptačí chřipku u několika žijících kusů drůbeže," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Státní veterinární ústav Praha pak ve vzorcích potvrdil, že jde o ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež dnes veterináři utratili.

Poblíž v Radomyšli je jeden velkochov. „Pak jsou tam ještě nějaké výkrmy brojlerů. Je tam několik hal, řešili jsme to tam už loni na jaře, jedno ohnisko bylo také poblíž Radomyšle. Budeme zase udělovat výjimky na přesun vajec, protože je zákaz přesunu veškerých živočišných produktů z drůbeže, pokud je to v ochranných pásmech. Pokud tam produkují vejce a vozí je do třídírny v Ústí nad Labem, tak pod kontrolou a na výjimku," řekl Kouba. Soupis malochovů udělá 37 vesnic, spolupráce s obcemi podle ředitele funguje dobře.

V chovu divokých kachen na Strakonicku je nové ohnisko ptačí chřipky

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky chovného hejna kachen divokých poblíž obce Hajany na Strakonicku. V chovu je téměř 280 kachen divokých. Jde o vysoce patogenní ptačí chřipku typu H5N1, přenosnou na člověka. Drůbež veterináři...

Virus se prokázal také u mrtvé labutě, která se našla na levém břehu Vltavu v Davli v okrese Praha-západ. „Letos se jedná o první případ této nákazy u volně žijících ptáků v ČR," sdělil Majer. Za loňský rok evidují veterináři 79 pozitivních volně žijících ptáků, na 35 místech Česka.

Začátkem ledna potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky u kachen poblíž obce Hajany na Strakonicku. V chovu bylo téměř 280 ptáků. Ohnisko odhalili po kontrolách spjatých s ohniskem v obci Řečice, jež je součástí Blatné. Ptačí chřipka se 4. ledna prokázala také u malochovů na Znojemsku a Lounsku.

Ptačí chřipka se potvrdila na jihu Čech i loni v listopadu v chovu hus, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5000 ptáků, veterináři tam v listopadu a prosinci utratili postupně asi 4100 ptáků. Po žádosti chovatele vybrali 420 hus z několika linií, které zatím ušetřili, aby zůstalo šlechtění zachované. Na přelomu ledna a února by husy mohly dostat vakcínu.

Před koncem loňského roku se ptačí chřipka prokázala ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku. V chovu bylo 188.000 nosnic, zhruba 50.000 veterináři utratili, zbytek uhynul. Zlikvidovat se muselo také skoro 1,7 milionu vajec, část byla ve skladu na Plzeňsku. V ČR loni veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Strakonicko, ptačí chřipka, veterinární lékař, ptáci, okres Strakonice, Česko, Davle, Klínovice, Státní veterinární správa České republiky, Státní veterinární ústav Praha, Radomyšl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malochovu drůbeže na Strakonicku je nové ohnisko ptačí chřipky  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.