Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Při tragédii u Bělčic zemřeli dva zaměstnanci Správy železnic. Další jsou těžce zraněni

, aktualizováno 3. října 2023, 13:01

Tragická nehoda se stala v úterý dopoledne na Strakonicku. U Bělčic vlak srazil čtyři osoby. Při neštěstí dva lidé zemřeli a další dva se těžce zranili. Zdravotníci vyslali na místo nehody čtyři sanitky a dva vrtulníky. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým.

Nehoda se stala krátce před půl desátou. O události informovala policie na sociální síti X. „Po střetu vlaku s lidmi jsou na místě dva mrtví a dva těžce zranění lidé,“ uvedla. 

Policejní mluvčí Miroslav Šupík později uvedl, že soupravový vlak jel od Bělčic na Blatnou a při manipulační jízdě srazil čtyři delníky Správy železnic. Ti prováděli údržbu železnice. 

„Dva dělníci nepřežili a dva utrpěli těžká zranění. Policisté provedli u strojvedoucího dechovou zkoušku i test na přítomnost jiných návykových látek, vše negativní. Příčinu této tragické dopravní nehody budou zjišťovat kriminalisté územního odboru Strakonice ve spolupráci s drážní inspekcí,“ sdělil Šupík. Vyšetřování události může trvat několik měsíců.

Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému. „K nehodě vyjela profesionální jednotka z Blatné. Byl vyžádán také psycholog a tým posttraumatické péče,“ řekla Budějcké Drbně mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

Záchranáři na místo vyslali tři pozemní posádky zdravotníků z Jihočeského kraje, jednu posádku ze Středočeského kraje a vrtulníky z Plzně a Českých Budějovic. 

„Záchranáři na místě nalezli čtyři zraněné. Dva muži bohužel utrpěli zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři tak mohli pouze konstatovat jejich smrt. Další dva muži utrpěli těžká mnohačetná poranění, která je bezprostředně ohrožovala na životě. Zdravotníci jim poskytli intenzivní přednemocniční neodkladnou péči včetně farmakoterapie a stabilizace vitálních funkcí napojení na umělou ventilaci. Pacienti byli následně transportováni na ARO do plzeňské a českobudějovické nemocnice,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Dodala, že stav obou mužů je vážný.

K tragédii se vyjádřil také generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda prostřednictvím sociální sítě X. „Hluboce mě zasáhla zpráva o dnešní tragické události u Bělčic, při které přišli o život naši zaměstnanci a další byli zraněni. Jedná se o ztrátu nejvyšší. Žádná slova nedokážou vyjádřit zármutek, jenž nyní prožívají pozůstalí i spolupracovníci,“ vzkázal a vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým a zraněným kolegům popřál mnoho sil.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky strakonicko, nehoda, vlak, policie, izs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při tragédii u Bělčic zemřeli dva zaměstnanci Správy železnic. Další jsou těžce zraněni  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.