Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Soběslavi bude referendum kvůli halám u D3, při volbách ho nestihnou

Soběslavské zastupitelstvo vyhlásilo referendum, ve kterém mají obyvatelé rozhodovat o budoucnosti průmyslové zóny u dálnice D3. Konat se má 6. listopadu, autoři návrhu ho ale chtějí při volbách.

Při jednání zastupitelů se odhlasovalo hned několik usnesení, které souvisí s plánovaným záměrem. Ten firma chystá u dálnice D3 mezi Soběslaví a městskou částí Chlebov.

V referendu budou občané odpovídat na otázky:  
1. Souhlasíte s tím, aby město Soběslav bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě logistického centra na místě zastavitelných ploch Z12 a Z20 vymezených územním plánem Soběslav ve znění změny č. 1?

2. Souhlasíte s tím, aby město Soběslav bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě hal o zastavěné ploše stavby (každé haly) převyšující 10.000 m2 na místě zastavitelných ploch Z12 a Z20 vymezených územním plánem Soběslav ve znění změny č. 1?

Ze zápisu vyplývá, že zastupitelstvo rozhodlo o vyhlášení místního referenda. „Zastupitelstvo nepovažuje za smyslupné konání referenda současně s volbami do zastupitelstev obcí v roce 2022, jak požaduje doplněný návrh přípravného výboru z 20. září 2021,“ stojí v dokumentu. 

Podle zastupitelstva by odložení referenda ohrozilo jeho aktuálnost a další kroky s tímto záměrem spojené. Jeho členové tak stanovili termín konání na 6. listopadu letošního roku.

Bude věc řešit soud?

S tím ale autoři návrhu nesouhlasí. Jelikož referendum nelze uskutečnit při volbách do Poslanecké sněmovny, navrhují podzimní komunální volby v příštím roce. 

„Je evidentní, že referendum má z dobrých důvodů smysl spojit s volbami. Proto jsme to také navrhovali. Je to levnější, snazší a obvyklé. Termíny mimo volby mívají nižší účast a tedy menší výpovědní hodnotu. Referenda často nedosáhnou potřebné účasti voličů a nejsou platná. To ale některé soběslavské zastupitele a zastupitelky opět nezajímá. Chtějí to mít z krku,“ reagoval člen petičního výboru Zdeněk Rux.

Výbor se bude snažit o to, aby se akce konala příští rok na podzim. Ve hře je, že věc bude řešit soud, který už jednou rozhodoval o tom, zda byl návrh referenda v pořádku. 

Průmyslová zóna
Vyrůst má na ploše téměř 213 tisíc metrů čtverečních. Zastavěné území má zabírat 72 tisíc metrů čtverečních a zeleň 81 tisíc. Podle upraveného projektu je výška hal 12,5 metru. Denně tam má přijíždět v součtu přibližně 300 nákladních vozidel. Počítá se i s 384 parkovacími místy. 

Zároveň s referendem však zastupitelé odhlasovali návrh podmínek pro přípravu smlouvy mezi městem Soběslav a vlastníkem pozemků.

Investorem je podnikatel Jiří Tomeš, který se věnuje zahraničnímu obchodu. Projektový management má na starosti společnost Exprin Property.

Její zástupci si uvědomují, že s ohledem na výsledek zastupitelstva je teď klíčový výsledek referenda. „Sice se odsouhlasil bod týkající se smlouvy mezi námi a městem, zároveň je ale třeba brát ohled na referendum. Tím pádem smlouvu do doby referenda není možné podepsat, aby to nebylo v rozporu. Musíme počkat, co z toho vyplyne,“ sdělil pro Budějckou Drbnu jednatel Exprin Property Petr Prokop.

Bude v Soběslavi referendum o průmyslové zóně? Areál firma chystá u D3

Dva významné dokumenty v příběhu průmyslové zóny u dálnice D3 budou 22. září řešit soběslavští zastupitelé. Na stole jim přistane návrh referenda, který posvětil krajský soud, a zároveň dohoda s investorem.

Firma po diskusi s Výborem pro rozvoj průmyslové zóny snížila výšku hal a změnila jejich počet, nově má u dálnice D3 stát šest menších objektů. „Zároveň jsme domluveni na tom, že se bude polovina území využívat k výrobě. Řešili jsme také jinou dopravní situaci nebo vsakování dešťových vod,“ zmínil před časem Prokop. 

Oproti původnímu záměru se také změnilo, že budou nákladní vozy přijíždět do průmyslové zóny po sjezdu z dálnice a poté po komunikaci, která vede podél D3 a odtud rovnou do areálu. 

Starostu Jindřicha Bláhu (Sdružení ODS a NK) se redakci nepodařilo kontaktovat. „Rozvoj průmyslové zóny není jen o tom, že se tam něco postaví. Souvisí s tím i vytvoření podmínek pro bydlení ze strany města, nové služby a další navazující efekty,“ reagoval v polovině září s tím, že je dobrým scénářem případná dohoda, pokud ji přijmou obě strany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pz.sobeslav.cz

Štítky Soběslav, referendum, průmyslová zóna, investor, dálnice, volby, Petr Prokop, Chlebov, Jindřich Bláha, Jiří Tomeš, ODS, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Veselý

Jen pro upřesnění, ať to nevypadá, že je víc zeleně než betonu a asfaltu. Celková rozloha zájmového území: 212 782m2. Zastavěná plocha halami (72 577m2) + zastavěná plocha silnice, parkoviště (55 086m2). Celkem zastavěná plocha: 127 663m2. Plocha zeleně: 85 120m2.

Čtvrtek, 30. září 2021, 11:30Odpovědět

V Soběslavi bude referendum kvůli halám u D3, při volbách ho nestihnou  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.