Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kvůli vznikajícímu obchvatu Chýnova čekají řidiče další komplikace

Řidiče čeká od 21. do 29. června omezení na silnici I/19 v Chýnově na Táborsku. Kvůli stavbě obchvatu bude na příjezdu do města ve směru od Tábora svedený provoz do jednoho pruhu a bude se jezdit kyvadlově. Po silnici jezdí řada osobních aut i kamionů, které míří na dálnici D1 a kvůli tomu se v Chýnově a okolí často tvoří kolony. Provoz nyní budou dočasně řídit semafory.

Při uzavírce propojí dělníci provizorní silnici s tahem I/19. Dokud nebude obchvat hotový, což by mělo být v říjnu, bude se jezdit po provizorní silnici. Příčinou je to, že se bude připojovat nově budovaný úsek silnice I/19 k té existující.

V polovině května zprovoznilo ŘSD silnici II/409 na příjezdu do Chýnova. Od loňského září byl zhruba kilometr dlouhý úsek silnice poblíž jejího napojení na tah I/19 zavřený kvůli stavbě obchvatu. Řidiči se museli vypořádat i s dalšími uzavírkami, letos v dubnu, na silnici II/409 v Záhosticích a na hlavním tahu I/19 u čerpací stanice. Jezdilo se kyvadlově jedním pruhem.

Obchvat dlouhý 3,6 kilometru za 262 milionů Kč bez DPH začal stát stavět na podzim 2020. Na dva měsíce muselo ŘSD loni v zimě práce přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, což je už vyřešené. Náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů Kč, informoval dříve generální ředitel ŘSD Radek Mátl. O kolik stoupnou náklady kvůli rostoucím cenám materiálů, silničáři nesdělili.

Obchvat odvede z města velkou část kamionů i osobních aut. Přes Chýnov, který leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projede denně 15.000 aut, z toho 2500 nákladních. První projekt na obchvat Chýnova je z roku 1940. Zůstal ale jen na papíře. V zimě, kdy je horší sjízdnost, jsou na silnici I/19 často kolony při stoupání z údolí Chýnovského potoka směrem na Pelhřimov.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, silnice, stavby, Chýnov, Táborsko, Jihočeský, Tábor, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, okres Tábor, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vznikajícímu obchvatu Chýnova čekají řidiče další komplikace  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.